Uncategorized

Begić:Schmidt je uz Dodika najveći rušitelj Dejtona

Begić za “Istragu sedmice”:Schmidt je uz Dodika najveći rušitelj Dejtona

Večarašnji gost „Istrage sedmice“ Hayat TV i urednika Avde Avdića bio je Zlatan Begić, zastupnik u zastupničkom domu PSBiH i profesor ustavnog prava

Profesor Begić je u vrlo decidnom i oštrom nastupu komentarisao obrazloženje kojim se visoki predstavnik medjunarodne zajednice Christian Schmidt pojavljuje u predmetu „Kovačević protiv BiH“ pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu.

„Visoki predstavnik se ponovo javlja u poziciji rigidnog i teškog kršitelja Dejtonskog mirovnog sporazuma i on je u ovom trenutku uz Milorada Dodika najveći rušitelj Dejtonskog mirovnog sporazuma, uz napomenu da je Dodik manje opasan jer su njegovi akti već na prvi pogled neustavi pa postoje mehanizmi zaštite kroz ustavno sudstvo. Sve ili veliki dio onoga što Dodik donese može se tako osporavati u okviru institucija i na koncu neće imati pravni učinak. Za razliku od toga, Šmit stvara pretpostavke da Dodikovu secesiju pretvara u disoluciju, ali to prevashodno radi iz interesa Hrvatske politike i tu mislim Zagreba“, na početku ošto i beskompromisno detektuje ponašanje visokog predstavnika medjunarodne zajednice za BiH profesor Begić pojašnjavajući da je Schmidt „prijatelj politike Hrvatske i udruženog zločinačkog poduhvata, ovog puta mirnim sredstvima“:
A evo vidimo, prijatelj je i narko kartela jer kako vidimo susprendovao je ustav na jedan dan mijenjajući izborna pravila u izbornoj noći da bi nam na vlast doveo ljude koji se dovode u vezu sa narko kartelima i to prema nalazima FBI, DEA, Europola, a što su, priznat ćete vrlo ozbiljne agencije. Ja sam prije neka četri mjeseca uputio poslaničko pitanje kao zastupnik visokom predstavniku i tražio objašnjenje zašto je to uradio i naznačio da se „ne znam“ili „nisam znao“ ne računa kao odgovor i još uvijek nisam dobio odgovor od OHR-a što znači da visoki predstavnik ne poštuje ni institucije BiH, ali itekako poštuje institucije susjedne republike Hrvatske. Ovdje je važno napomenuti da ti upadi susujedne Republiek Hrvatske koje vode građani BiH pred sudom za ljudska prava nije nešto što je novost, samo je novost način na koji to sad pokušavaju da urade, a to je putem visokog predstavnika medjunarodne zajednice u BiH Kristijana Šmita. Sve je to u funkciji ostvarivanja velikodržavne politike Republiek Hrvatske prema Bosni i Hercegovini, ošto naglašava profesor Begić.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button