Vijesti

OPASNA STRATEGIJA HDZ-a: Zašto je Novi Travnik postao grad iako ima duplo manje stanovnika od Travnika?

Srednjobosanski kanton je po broju stanovnika peti među kantonima u Federaciji Bosne i Hercegovine, a čini ga 11 općina i jedan grad, dok u BiH trenutno ima 35 zvaničnih gradova, a po svemu sudeći Travnik će još dugo čekati na taj status.

Srednjobosanski kanton je donedavno bio jedini u Federaciji Bosne i Hercegovine koji nije imao niti jedan grad. Ovo se promijenilo u julu kada je Novi Travnik dobio status grada što je izazvalo brojna negodovanja, s obzirom na to da Travnik koji je administrativni centar nije uspio dobiti taj status, piše Faktor.

Da bi općina dobila status grada, neophodno je da područje broji 30.000 stanovnika, od kojih 10.000 živi u užoj jezgri. Prema podacima iz 2013. godine, Novi Travnik broji 25.107 stanovnika, dok Travnik koji je administrativno sjedište Kantona broji 57.543.

Iako je Travnik u vodećoj poziciji u odnosu na Novi Travnik, ipak nije dobio status grada, a o tome je za Faktor govario načelnik Travnika Kenan Dautović.

Dautović se osvrnuo na činjenicu kako Travnik ispunjava tri uvjeta koja su predviđena zakonom kako bi dobio status grada.

Ono što sam ja uradio kao načelnik, jeste da sam prošle godine u oktobru ponovio ranije zahtjeve, te uputio na Općinsko vijeće. Procedura je da se na Općinskom vijeću izglasa prijedlog odluke o proglašenju Travnika gradom, a zatim to ide na Ministarstvo pravde koje to obrađuje te upućuje na Parlament Federacije koji to usvaja”, objašnjava Dautović za Faktor.

Ističe i kako su razlozi političke prirode.

“Imajući u vidu da politika HDZ-a hoće da se Travnik na neki način organizira po uzoru na Mostar, šta god to značilo, u ovom slučaju to podrazumijeva formiranje općina unutar grada što za politiku koju ja predstavljam, ali i za građane nije opcija, niti može biti”, kaže Dautović.

Dodaje kako je to potpuno nepotrebno te kako to predstavlja dodatne troškove.

“Tu ima jedna pozadina koja nije dobra, tako da je to neprihvatljivo. I kada bi mi na neki način izglasali odluku u Općinskom vijeću imajući u vidu raspored snaga trenutnih na federalnom nivou, ta odluka ne bi prošla. To je jedina prava istina i adresa gdje je problem, a on kada se riješi ili odnos snaga na ovim nivoima to će se desiti, a za to vrijeme Travnik će biti ono što je i bio, a to je Čaršija”, ističe naš sagovornik.

Podsjećamo, Novi Travnik je u julu dobio zvanično status grada, a Dautović je tu odluku pozdravio.

“Mislim da je to demonstracija političke sile koja se dešava, uskoro će i Kiseljak postati gradom. Sav taj proces formiranja gradova na takav način gubi svoj smisao. Naravno da Novi Travnik ne ispunjava nijedan uvjet od navedenih, ali građanima Novog Travnika želim svako dobro i da konzumiraju taj status”, zaključuje Dautović.

Srednjobosanski kanton je po broju stanovnika peti među kantonima u Federaciji Bosne i Hercegovine, a čini ga 11 općina i jedan grad, dok u BiH trenutno ima 35 zvaničnih gradova, a po svemu sudeći Travnik će još dugo čekati na taj status.

Mnogo se je polemisalo i oko samog načina dodjeljivanja statusa gradova koji se uveliko kosi sa zakonom, od toga da Goražde ne ispunjava osnovne uvjete za status grada, ali ipak ga ima zbog toga što je sjedište Bosansko-podrinjskog kantona, ali kada je Travnik u pitanju nastaje muk.

Zbog same nedefinirane činjenice da se prema Zakonu gradom može proglasiti i općina koja ima poseban historijski i kulturni značaj, to su iskoristili i Konjic i Stolac koji ne ispunjavanju ostale uvjete propisane Zakonom što predstavlja veliki paradoks u ovoj zakonskoj proceduri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button