Vijesti

Dva kandidata za načelnike općina u BiH kampanju vode iz zatvorav

Najmanje dva kandidata za načelnike opština u BiH na predstojeće lokalne izbore, zakazane za 6. oktobar, izaći će iz zatvora, jer im postojeći zakon to dozvoljava.

Jednom od njih, Strahinji Baševiću, koji je kandidat za načelnika opštine Sokolac ispred Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), na čijem je čelu Milorad Dodik, danas je Sud u Istočnom Sarajevu odredio jednomjesečni pritvor. .

On je osumnjičen za krivično djelo zloupotreba položaja i ovlaštenja dok je bio na čelu Javnog preduzeća “Romanija” koje se bavi gazdovanjem šumama. Bašević je sada poslanik u NSRRs. Iz njegovog SNSD-a su poručili da se protiv Baševićeve “pakuje” optužnica, a za to su okrivili tužioca zbog njene nacionalnosti.

“Tužiteljka Okružnog tužilaštva Istočno Sarajevo Jasmina Habul očito politizuje (slučaj) i iz ličnog interesa pokušava da kriminalizuje samo ljude iz SNSD-a”, stoji u reagovanju Dodikove stranke.

Optužbe za organizovani kriminal

Ranije u augustu priveden je Ibro Berilo, aktuelni načelnik općine Trnovo kod Sarajeva, koji je najavio kandidaturu za novi mandat na toj funkciji kao kadar Stranke demokratske akcije (SDA).

Sud u Sarajevu tereti Berila da je organizovao kriminalnu grupu koja je nezakonito preprodala šumu na olimpijskoj planini Bjelašnici i omogućila njeno pretvaranje u građevinsko zemljište. Time je državi nanio štetu za više od 1,5 miliona eura.

Oni mogu izaći na izbore jer nisu pravosnažno osuđeni

Za to je Berilo nagrađen nekretninama kao poklon građevinskog lobija, a policija je u četvrtak oduzela njegovu imovinu i imovinu njegovih saradnika u kriminalu. Zapljenu procijenjenu na više od milion i po eura naložio je 23. avgusta Kantonalni sud u Sarajevu.

Izborni zakon Bosne i Hercegovine omogućit će oba kandidata da se takmiče na izborima jer nisu pravosnažno osuđivani za krivično djelo. Zakon je propisivao sankciju razrješenja samo u slučaju kada je lice izabrano na funkciju, a nakon toga je izrečena pravosnažna presuda ili kazna zatvora od šest mjeseci ili duže. Tek tada Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine utvrđuje prestanak mandata takvom funkcioneru.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button