Svijet

Dodik se brutalno obrušio na Sattlera

“Mislio sam pustiti da ode. Da ne kažem ništa, ni dobro ni loše. Sada vidim da na odlasku ponovo kleveće Republiku Srpsku. Sattler je toliko dugo boravio u BiH, a izgleda da ništa nije shvatio”, napisao je na društvenim mrežama politički lider bosanskih Srba Milorad Dodik.

Reagirajući na intervju odlazećeg šefa Delegacije Evropske unije i specijalnog predstavnika EU u Bosni i Hercegovini Johanna Sattlera, predsjednik entiteta Rs sasuo je salvu uvreda. Tipično za njega.

“U BiH kakva god da je stolica, na njoj mora biti predstavnik Republike Srpske, jer bez Rs nema ni BiH u EU. Moguće je da se Sattler pred odlazak pokušava dodvoriti nekim strukturama. Vidjeli smo već da nama priča jedno, a u Sarajevu drugo i to je ta evropska politika licemjerja, gdje se ne smije ni biti objektivan ako ta objektivnost znači da su Srbi u pravu.

Ovu zemlju podrivaju samo oni koji pokušavaju silom izmijeniti Dejton i stvoriti neku novu antidejtonsku BiH na koju nikada nećemo pristati. Više puta sam ponovio, i ptice na grani to znaju, a trebalo bi i Sattler to da zapamti, jedina BiH koja može da postoji je dejtonska, ustavna i samostalna u kojoj se pitaju domaći predstavnici konstitutivnih naroda”, piše dalje Dodik.

Politički vođa bosanskih Srba dalje ističe da “problem nikada nije bila Rs, kako oni vole da podvaljuju, nego međunarodni intervencionizam koji je omogućio Bošnjacima da rade protiv Srba i izbjegavaju postizanje dogovora”.

“Zahvaljujući strancima, u BiH se ništa nije radilo jer je SDA sve blokirala. Jedino što su radili je bila bezočna antisrpska propaganda kojom su zagovarali sankcioniranje i Rs i njenih predstavnika.

Kada smo konačno počeli raditi, oni su sve zaustavili. Sattler bi trebalo da pročita izjave gospođe Eichorst, u kojima poziva na domaći dogovor i domaća rješenja, a ne da iznosi neistine i laži o Rs. Mislio sam da će pred kraj mandata imati hrabrosti da bude otvoren o problemima koji postoje u BiH, ali očigledno je da je to bilo previše za njega.

Ne bi me iznenadilo i da nakon nekoliko godina izjavi kako su Srbi sve vrijeme bili u pravu. Naknadna pamet uvijek im proradi kada više nisu vezani svojim poslovnim obavezama za ovaj region, pa odjednom svi počnu da govore ono što stvarno misle, a ne poželjne i nametnute narative”, istakao je Dodik.

v

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button