Vijesti

Šta je istina oko novog ambasadora SAD u Bosni i Hercegovini

Crnogorski medij, objavljuje da je određen novi ambasador Sjedinjenih Američkih Država u BiH.

Naveli su da se radi o Douglasu Jonesu, karijernom diplomati State Departmenta.

Kako saznajemo, Predsjedništvo BiH jeste prije nekoliko sedmica dalo agreman za novog američkog ambasadora u Sarajevu.

No, to ne znači da Jones, ili bilo ko drugi, “sutra” dolazi na dužnost.

Stoga, ambasador Michael Murphy ostat će ovdje najmanje do kraja ove godine.

Iako je Predsjedništvo BiH dalo agreman za novog ambasadora, on ili ona stupit će na dužnost tek kada se završi kompletna procedura u SAD.

Šta to znači?

Najprije, novi ambasador mora biti nominiran.

Nominacije Senatu upućuje predsjednik SAD.

To se još uvijek nije desilo.

Sudeći po aktivnostima u Bijeloj kući, neizvjesno je kada će se desiti.

Na primjer, State Department je još početkom maja najavio da će do kraja tog mjeseca Gabriel Escobar, specijalni izaslanik američkog ministarstva vanjskih poslova za zapadni Balkan, biti imenovan na novu dužnost. No, ni s zadnjim danima jula, nema informacija o eventualnoj ambasadorskoj nominaciji za Escobara. On je, dakle, i dalje na staron poziciji. I čeka.

Kada Joe Biden konačno Senatu uputi nominaciju za novog ambasadora SAD u BiH, čeka se da se odredi termin za njegovo saslušanje pred Komitetom za vanjske odnose.

Obzirom da je u toku predsjednička kampanja u SAD, neizvjesno je kako će republikanski senatori reagirati na takvu odluku. Pa i neki demokratski.

Iako demokrate imaju tijesnu većinu u Senatu, nije zagarantirano da bi se saslušanje moglo održati u vrijeme dok je Biden još u Bijeloj kući.

No, ako se to i desi te ukoliko Donald Trump postane novi predsjednik SAD, on ima pravo poništiti odluku svog prethodnika i vratiti sve na početak, predložiti svog kandidata za ambasadora u BiH i započeti proceduru.

Stoga, iako je iz Sarajeva u Vašington otišao agreman, to je tek početak dugog procesa sa manje ili više neizvjesnim završetkom.

I situacija s Murphyjem nije jedinstvena.

Svi američki ambasadori kojima je mandat pri kraju (a Murphyjev ističe s krajem februara naredne godine), prije nekoliko mjeseci su iz State Departmenta dobili instrukciju da ne mogu napustiti svoju diplomatsku poziciju sve dok im ne dođe zamjena.

Stoga, kako god da se procedure u SAD s imenovanjem novih ambasadora okončaju, Michael Murphy će u Sarajevu biti barem do kraja februara naredne godine. A moguće i duže!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button