Svijet

SCHMIDT SPREMAN ZA AKCIJU: Zadnje upozorenje Banjaluci

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt obratio se danas medijima uoči sastanka sa ministricom vanjskih poslova Japana Yoko Kamikawom.

Schmidt je pozvao Vijeće za implementaciju mira (PIC) da zajedno djeluju.

“Međunarodna zajednica je itekako svjesna koliko je stabilnost ovog regiona važna u globalnom kontekstu. Današnja posjeta japanske ministrice vanjskih poslova Yoko Kamikawa je neizmjerno važan signal da Japan aktivno pokazuje interesovanje za BiH. Japan je dao veliki doprinos u poslijeratnoj obnovi ove zemlje na čemu su građani BiH, ali i članovi međunarodne zajednice veoma zahvalni”, započeo je Schmidt, tep nastavio:

“Japan je prisutan ovdje u BiH kao članica Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira, Japan je faktor stabilnosti u Upravnom odboru i ovu ulogu shvata vrlo ozbiljno. Ja ću kao visoki predstavnik izraziti svoju zahvalnost ministrici Kamikawa na aktivnom i neprocjenjivom učešću Japana u radu Vijeća za implementaciju mira i to ću ponoviti uskoro kada budem posjetio Tokio”.

Vama je poznato da je sada potrebno mnogo podrške za BiH i smatram da je ovo vrlo važno, jer se trenutno suočavamo sa izazovom za državu Bosnu i Hercegovinu, budući da postoje neke snage koje žele blokirati procese. Ja to neću dozvoliti”.

“Niko nema pravo uskraćivati ljudima izglede za budućnost u Evropskoj uniji sabotiranjem procesa približavanja. Pozvao bih Vijeće za implementaciju mira da zajednički djelujemo za bolju budućnost BiH i njen rast”, rekao je Schmidt, te poručio:

“Pozivam svakoga ko ima bilo kakav kontakt u Banjoj Luci da ih upozori da trebaju voditi računa o potrebama građana, a ne da igraju igre u vezi sa donošenjem određenih zakonskih akata, kao što je npr. Zakon o izborima. Mi ovu zemlju gradimo na pomirenju i poštovanju onih koji nisu preživjeli strahote rata i genocid. Radujem se ovoj historijskoj posjeti ministrice vanjskih poslova Japana BiH”.

Kamikawa će u Sarajevu boraviti danas i sutra, a planirani su sastanci sa predsjedavajućom Vijeća ministara BiH Borjanom Krišto i ministrom vanjskih poslova BiH Elmedinom Konakovićem.

U okviru zvanične posjete Zapadnom Balkanu, Kamikawa će posjetiti još Srbiju i Kosovo, sve u okviru Inicijative za saradnju na Zapadnom Balkanu s ciljem poticanja dijaloga i direktne saradnje sa svakom zemljom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Možda Vas zanima ?
Close
Back to top button