Vijesti

Salkić uzvratio Dodiku: Ti si problem!

“Ključni problem za dugotrajan mir i funkcionisanje Bosne i Hercegovine prestavljaju radikalni elementi unutar srpskog naroda koji žele provesti strateške ratne ciljeve mirnodopskim metodama.

Ovi radikalni element su pretnja miru i stabilnosti u Bosne i Hercegovini ali i cjelom regijonu jer zagovaraju i provode seperatizam koristeći institucije i mehanizme bh. entiteta Rs”, ocijenio je Ramiz Salkić, potpredsjednik Stranke demokratske akcije i zatupnik te partije u Skupštini manjeg bh. entiteta.

Reagirajući na raniju objavu političkog lidera bosanskih Srba Milorada Dodika koji je opet izmišljao radikalizam kod Bošnjaka, on je istakao da institucije bh. entiteta Rs i njihovi prestavnici negiranjem genocida, nagrađivanjem i veličanjem presuđenih ratnih zločinaca… radikaliziraju društvo i podstiču bosanske Srbe na neprihvatanje države BiH održavajući u životu seperatističku ideju pokrenutu 1992.godine.
Mehanizmi blokada koje imaju bosanski Srbi kroz entitetsko glasanje u državnim organima snažno se koriste za destrukciju države i njenu paralizu u vršenju funkcije njenog razvoja i izgradnje jakih institucija.

Sve dok su na političkoj sceni unutar srpskog političkog korpusa oni koji se nisu distancirali od politika i zločin Karadžića i Mladića postoji objektivna opasnost po mir i stabilnost na temeljima velikosrpske ideje o podjeli BiH.

Nije normalno da bilo koju poziciju u javnom prostoru obavljaju osobe koje herojima smatraju presuđene za genocid, negiraju sudske presude, uključujući dokazani i presuđeni genocid”, naveo je Salkić.

Istakao je i da je krajnje vrijeme da se ovakvim radikaliziranim osobama koje su pretnja po mir i stabilnost onemogući političko djelovanje i spriječi dalja radikalizacija društva i ugrožavanje mira i stabilnosti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button