Vijesti

“Razvalimo ovo, pa nek‘ me i ubiju” – MUP RS sramotnim potezom ponizio porodice žrtava genocida i preživjele

Ja kažem da uzmemo kliješta i da ovo razvalimo, pa nek’ me ubiju, rekla je Nura Mustafić kao komentar na zabranu ulaska u krug nekadašnje zadruge u Kravici

Tokom obilaska masovnih egzekucija srebreničkih Bošnjaka nad kojima je u julu 1995. godine izvršen genocid, srebreničke majke i druge preživjele žrtve genocida ponovo su se suočile sa sramotnim potezom MUP-a RS.

Ni ove godine, naime, porodicama i preživjelim žrtvama nije dozvoljeno da cvijeće polože ispred hale Zemljoradničke zadruge Kravica.

Cvijeće su morali položiti na ogradu ispred zadruge, jer im nisu dozvolili prilazak mjestu gdje je mučki ubijeno oko 1.300 muškaraca i dječaka iz Srebrenice.
Ovo je sramota što se ovako dešava od našeg naroda, da kažu da ne možemo ući gdje su naši najmiliji strijeljani i gdje je najveći zločin bio. Ja kažem da uzmemo kliješta i da ovo razvalimo, pa nek’ me ubiju, rekla je za N1 Nura Mustafić kojoj su genocidu ubijena tri sina i suprug.

Sličnu tužnu sudbinu poput Nurine dijeli i Vasvija Kadilović Kadić.

– Kako se osjećam? Svake godine dolazim sa sestrom ovdje i 2013. kad smo prolazile i kad smo sjekle žicu i kad smo ulazile sa rahmetli Hatidžom, to je bilo neopisivo, prisjetila se Kadilović Kadića kojoj su u genocidu ubijena tri brata i otac.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button