Vijesti

RAMIZ SALKIĆ, ZASTUPNIK U NSRS: Viškovićeve monstruozne tvrdnje o žrtvama genocida nisu slučajne, jasno je šta stoji iza Vučićevog i Dodikovog dogovora u Beogradu

Svega osam dana pred novi ukop žrtava genocida u Srebrenici, Radovan Višković, predsjednik vlade bh. entiteta Republika Srpska, inače poznati negator genocida, uspio je novom brutalnošću i histeričnim istupom nadmašiti samog sebe.

Podsjećamo, NSRS je usvojila Deklaraciju koja je nedavno donesena na tzv „Svesrpskom saboru“ u Beogradu. Zastupnik Ramiz Salkić, komentirajući ovaj dokument, kazao je na to da su pojedini zvaničnici iz RS-a ponovo negirali genocid u Srebrenici. Takav istup duboko je uznemirio Viškovića, koji je iskoristio priliku te iznio gomilu gnusnih i uvredljivih neistina na račun srebreničkih žrtava

Svjedočili smo monstruoznim tvrdnjama premijera bh. entitera Republika Srpska Radovana Viškovića i pokušaju zamjene teza. Višković je pokušao obmanuti javnost govoreći o ukopavanju žrtava srebreničkog genocida. Prije Viškovića istu tezu zastupao je i državni ministar Nenad Nešić. Jeste li iznenađeni ovakvim istupima vladajućih političara u RS-u i planirate li neke institucionalne korake kako bi se prestalo s vrijeđanjem i „pucanjem“ u srebreničke žrtve čiji su ostaci pronalaženi u masovnim sekundarnim i tercijarnim grobnicama?

– Njihova istina zasnovana je na lažima kojima žele obmanuti vlastiti narod i dodatno povrijediti žrtve genocida. Ovakve tvrdnje su anti-civilizacijske ali su one na žalost sastavni dio našeg svakodnevnog života a dodatno su poražavajuće jer dolaze od zvaničnih prestavnika vlasti bh entiteta Rs.

One nisu iznenađujuće imajući u vidu koncept aktuelne vlasti u ovom entitetu koji je zasnovan na ne prihvatanju sudskih presuda, veličanju ratnih zločinaca i negiranju sudski dokazanog i presuđenog genocida nad Bošnjacima stanovnicima sigurne zone UN Srebrenica.

Broj ubijenih i spisak ubijenih u genocidu nad stanovnicima sigurne zone UN Srebrenica kao i spisak potencijalnih počinilaca genocida utvrdila je komisija Vlade entiteta Rs na osnovu više relevantnih izvora u svom izvještaju iz 2004. godine o dešavanjima u i oko Srebrenice od 10. do 19. jula 1995. godine kojeg je prihvatila vlada bh. entiteta Republika Srpska.
Institucijalno negiranjem genocida dužno je da se bavi Tužilaštvo Bosne i Hercegovine primjenjujući odredbe krivičnog zakona Bosne i Hercegovine koje predviđaju kazne za one koji negiraju genocide i veličaju ratne zločince. Svjedočimo desetinama podnesenih krivičnih prijava protiv negatora genocida i šutnje tužilaštva Bosne i Hercegovine na ove krivične prijave.

Ovakvo ponašanje Tužilaštva BiH ohrabruje negatore genocida da to nastave činiti nanoseći dodatnu bol preživjelim žrtvama i potomcima ubijenih u genocidu nad stanovnicima sigurne zone UN Srebrenica

Praksa negiranja genocida vrijeđanja i nonošenja dodatne boli žrtvama i potomcima ubijenih u genocidu prestat će kada tužilaštvo počne podizati optužnice, a sudovi počnu kažnjavati negatore genocida. Tada će naše društvo biti u značajnoj mjeri dekontaminirano od negatora genocida kakvom danas svjedočimo.

Kako uopće ocjenjujete izglasavanje deklaracije tzv. „Svesrpskog sabora“ u Narodnoj skupštini RS-a. Je li riječ o opasnoj političkoj platformi, kako to tvrde analitičari, ili je riječ o društvenom i kulturnom spajanju naroda s obje strane Drine, kako to tvrde čelnici RS-a?

– Radi se o nastavku kontinuiteta pretenzija Srbije prema teritoriju Bosne i Hercegovine i eliminaciji rijeke Drine kao granice između ove dvije države. Mehanizam specijalnih i paralelnih veza između bh. entiteta Rs i Srbije stavljen je u funkciju nastavka provođenja strateških ciljeva usvojenih na tzv. skupštini srpskog naroda u Bosni i Hercegovini 12.maja 1992.godine.

Ovaj mehanizam se koristi za “Kiparizaciju” Bosne I Hercegovine pri čemu bi entitet Rs bio formalno u Bosni i Hercegovini ali bi bio stvoren ambijent, zakoni, narativ i ikonografija kao da se radi o Srbiji sa tendencijom pripajanja bh. entiteta Rs Srbiji u povoljnom geopolitičkom trenutku.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button