Svijet

Neka Zapadni Balkan raste bez BiH: Političari nas kažnjavaju (i) hladnim učionicama

Evropska milijarda eura sve je dalje. SNSD, HDZ, trojka, SDA na savjesti će imati đake. A o koridoru 5c i boljim vozovima ionako su nas naučili da samo maštamo

Politikantstvo u Bosni i Hercegovini, odavno je jasno, ima kapacitet da uništi i najunosnije projekte. Europa nam je dala poklon umotan u lijepu mašnu reformi, a sve što je trebalo je da sami sebi pomognemo.

Ali, kako sada stvari stoje, Plan rasta za Bosnu i Hercegovinu ostat će samo plan. Neka Zapadni Balkan raste bez BiH, odlučili su političari.

DODIK I IZETBEGOVIĆ
Mehanizam koordinacije, sjećate se, ona je ideja koja bi linijom od kantona, preko entiteta do vrha državne vlasti, uvela sistem da se svi za nešto pitaju. Tobože su svi bili i zainteresirani za europski put BiH. Dogovor je postignut početkom 2018. godine u Istočnom Sarajevu između Bakira Izetbegovića i Milorada Dodika
U to vrijeme je SDA kao vlast, iako je stavila svoj potpis na dokument, bila glasno protiv takvog mehanizma, smatrajući da se kantonima daje prevelika moć, a trojka kao tadašnja opozicija je šutjela jer je imala moć u Kantonu Sarajevo.

Šest godina kasnije SDA iskorištava upravo tu moć kantona protiv koje se glasno borila, a trojka žmireći na jedno oko na Dodikove skupe blokade, sada napada SDA što je iskoristila moć kantona, s kojim su oni, opet žmireći, bili saglasni kada im je odgovaralo. Rezultat – oni koji su glasali i za jedne i za druge neće imati ni autoput, ni sigurnu željeznicu, ali ni tople škole, efikasniju i bržu administraciju

Jasno je da političari nemaju ni minimum odgovornosti kad se radi o potrebama građana, navodi Grahovac

Naravno, najveći dio novca predviđen ovim dokumentom namijenjen je infrastrukturi i megaprojektima koji će okončati gradnju koridora 5c, brzih cesta, poboljšati putovanje i transport željeznicom, digitalizirati (konačno) administrativne usluge i u našoj zemlji… Sve skupa, milijarda eura!

Da bismo jasnije dočarali šta su oni koji nas predstavljaju, bili oni vlast ili opozicija, uspjeli uništiti, predstavit ćemo neke od najvažnijih projekata iz Plana rasta i to onih vezanih za život građana na lokalnom nivou. U dokumentu je sektor nazvan Human capital infrastrukture ili u slobodnom prevodu – projekti koji bi olakšali život građana. Jedan od takvih zasigurno je utopljavanje srednjih škola u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, ali i obnova Gimnazije i Srednje medicinske škole u Mostaru, za šta je predviđeno 0,8 miliona eura.

Direktorica srednje Medicinske škole u Mostaru Aida Tucović kaže da projekat predviđa utopljavanje i rekonstrukciju vanjskih otvora i završetak radova na sportskoj sali.
– Projekti bi značajno unaprijedili uslove rada, a samim tim i odgojno-obrazovnu djelatnost učenika Srednje medicinske škole i Druge gimnazije Mostar, koje su smještene u jednu školsku zgradu. Ukoliko se ovi projekti ubrzo ne realiziraju, obrazovni proces će biti otežan, navodi direktorica Tucović.

Među takvim projektima je i projekat nabavke minibusa za osnovne škole u Republici Srpskoj, za šta je predviđen milion i po eura. Ili obnova škole u Paprikovcu od 2,5 miliona eura. Tu je i uvođenje bežičnog interneta u osnovne i srednje škole u Republici Srpskoj vrijedno 7,6 miliona eura. Za sve navedeno kao rok završetka navodi se 2030. godina. Projekti koji su i odavno mogli biti završeni i to novcem iz domaćih izvora.

Bivša profesorica, a danas opoziciona zastupnica u NSRS Zaga Grahovac kaže: “Projekti poput zagrijavanja sportskih sala u kojima se održavaju časovi fizičkog vaspitanja godinama su problem u svim školama i u Federaciji i u Republici Srpskoj, da ne govorim o opremanjima škole informatičkim kabinetima ili uvođenju interneta u sve škole, što bi doprinijelo podizanju obrazovnog sistema na znatno viši nivo od onog na kojem je sada.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button