Vijesti

“Na sceni je politika koja nastoji pokazati državu BiH kao nesposobnu”

Ugašen je požar na području Gacka koji je buktio prethodna tri dana. Ali – ne zahvaljujući vlastima Bosne i Hercegovine. Oni su bili zauzeti pisanjem saopćenja, opravdanja, prebacivanjem krivice. Istina, i zahtjev je upućen tek za letjelicom iz susjedne Srbije uprkos onim dostupnim iz naše zemlje. Komplikovane procedure i politički interesi još jednom su uzeli primat naspram onih građanskih.

Dok je požar kod Gacka prijetio da ugrozi stanovništvo – trajala su i prepucavanja. Koji helikopter će koju vatru da gasi? Procedure, komplikacija i politika. Epilog – niko ništa, a vatra ugašena trodnevnim radom vatrogasnih službi uz pomoć helikoptera iz Rs-a.

„Mi imamo pretpostavke da je taj požar ugašen – takva je konfiguracija terena, mi sa zemlje ne možemo u potpunosti da potvrdimo tu informaciju“, kaže Aleksa Vučković, komandir Teritorijalne vatrogasne jedinice Gacko.

Ovaj put je uspjelo, što ne znači da će i idući. Zbog ekstremno visokih temperatura požari širom BiH i dalje prijete. Dvije su opcije za pomoć – helikopteri Oružanih snaga BiH i letjelice susjednih zemalja, u ovom slučaju Srbije. Ali – procedure…

„U tom pogledu treba pratiti primjer kakav BiH ima sa Hrvatskom. Mi smo 2006. godine potpisali sporazum o gašenju požara u otvorenom prostoru. Taj sporazum, prema standardnom operativnom postupku, predviđa da se gasi područje do 10 km u BiH, ali čak i dublje može unutar teritorije BiH ako je to neophodno“, objašnjava vojni analitičar Dean Džebić.

Uspostavljanje ovakvog sporazuma u rukama je Ministarstva sigurnosti BiH. No, nije to tako jednostavno. Zbog komplikovanog političkog sistema i podjele nadležnosti, mora se prijeći dug put političkih previranja na liniji državnih zvaničnika da bi bio poslan zahtjev za helikopter iz druge zemlje.

„Prebacivanje loptice je jedino što mogu političari da čine. Oni su se pokazali nesposobnim da upravljaju kriznom situcijom i u tom pogledu Ministarstvo sigurnosti je resorno ministarstvo koje samo instrument provođenja ovakve vrste operacije i ovakve aktivnosti, ali ono je minirano nekim stranačkim i političkim kombinacijama u kojima nestaje dio po dio teritorije“, tvrdi Džebić.

Pa tako, u prethodna 3 dana dok je buktio požar u Gacku, iz nadležnih ministarstava stizale su potvrde o zaprimanju zahtjeva za odobrenje ulaska helikoptera MUP-a Srbije. Istovremeno, nije upućen zahtjev za korištenje dostupnih helikoptera u BiH.

Kako je izjavio ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković (NiP), Ministarstvo vanjskih poslova je i ovu notu proslijedilo na postupanje nadležnim institucijama, jer Ministarstvo vanjskih poslova ne odobrava niti zabranjuje ulazak: „Dopis smo proslijedili Ministarstvu komunikacija i transporta BiH, koje izdaje dozvolu uz prethodnu saglasnost Ministarstva odbrane BiH“.

„Napominjem, nećemo odobriti ulazak helikoptera iz Srbije jer Oružane snage naše zemlje raspolažu sa dvije posade i dva helikoptera sa vitlima i vedrima, kapaciteta od 1.000 litara, te su naši helikopteri potpuno spremni da izvrše zadatak gašenja požara. Očekujem da će u skladu sa nadležnostima Ministarstvo sigurnosti BiH uputiti zahtjev te da će Predsjedništvo BiH odobriti angažovanje resursa OSBiH i na taj način djelovati s ciljem pružanja podrške našim građanima“, izjavio je ministar odbrane BiH Zukan Helez (SDP).

U obje procedure na vrhu – Predsjedništvo BiH, bez čijeg odobrenja nijedna mogućnost nije mogla biti ispoštovana.

„Ministarstvo odbrane uslovljeno je sjednicama Predsjedništva u kojima se mora doći do konsenzusa za upotrebu helikoptera. Iako je nejasno zašto se nije sazvala se se sjednica Predsjedništva i na taj način što promptnije reagovalo. Imamo na sceni politiku koja bez ikakve sumnje nastoji pokazati državu BiH kao nesposobnu kroz cijeli niz procedura, operativnih postupaka, a požari se tek mogu očekivati u Zapadnoj Hercegovini bez mogućnosti da mi na njih adekvatno odgovorimo“, upozorava Džebić.

Procedure, norme, obaveze i nadležnosti. Na kraju niza zastoj u djelovanju onih koji se pitaju. Jer sigurni smo, oni čija je imovina ugrožena ne bi pitali kojim helikopterom se vatra gasi. Ovaj put bez većih posljedica. Ali, očito je, da ćemo prije gašenja novih požara – prvo gasiti one na liniji državnih zvaničnika koji su postali nekontrolisani

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button