Vijesti

Išerić: Isak je pokazao frapantno neznanje, ali i nepoštovanje BiH

Enver Išerić, pravni stručnjak i predsjednik Regionalnog odbora Narodnog evropskog saveza za Sarajevo oštro je kritizirao “umirivanje” javnosti od strane federalnog ministra unutrašnjih poslova Rame Isaka.

Isak je, naime, u saopćenju za javnost opravdao dolazak srbijanskih policajaca u entitet Rs “tokom turističke sezone”.

“Davno sam predlagao da se u BiH osnuje visoka škola za osobe koje imaju sklonost i namjeru da obavljaju državne funkcije. Trenutno stanje o poznavanju države, njenog ustrojstva i funkcioniranja od strane najviših dužnosnika u BiH je zabrinjavajuće.

Tako nas ministar unutrašnjih poslova upućuje da na internetu potražimo informacije o policijskoj saradnji između država. E pa, ministar bi trebao proguglati i web stranicu Međunarodnog suda pravde i Međunarodnog krivičnog suda, pa pokušati pronaći informacije o tome koja je država osuđena za nesprečavanje genocida u Srebrenici i čija vojska i policija je počinila genocid u Srebrenici, Išerićev je stav.

On ističe da su presude ova dva suda “razlog da vojnici i policajci Srbije najmanje za stotinu godina ne kroče na tlo naše države, a ni poslije toga sve dok negiraju genocid , veličaju ratne zločine i sve dok imaju teritorijalne pretenzije prema BiH”.

Posebno ističe da zaključci “svesrpskog sabora” govore o tome.

“Osim toga nikakav sporazum sa drugim državama o tim pitanjima ne mogu zaključivati entiteti, već samo država BiH.

Nekima u državnim institucijama nisu potrebni ni sporazumi. Oni misle da su oni, pojedinci institucije. Zato bi bilo dobro da, ako već ne znaju ništa o državi, da za savjetnike biraju osobe koje znaju i koje bi mogli o tome pitati”, poručio je Išerić.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button