Vijesti

Ima li Trojka hrabrosti?

Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika izgubio je 4. delegata u Klubu Srba Doma naroda Bosne i Hercegovine.

Žrijebanjem u Centralnoj izbornoj komisiji odlučeno je da to mjesto pripadne Partiji demokratskog progresa.

Umjesto Snježane Novaković Bursać ulazi Nenad Vuković.

Poput ranjene zvijeri, Dodik se propeo na zadnje noge i riče. Poručuje da se njegovi delegati neće povući iz Doma naroda i da CIK nema pravo na ono što je urađeno, da se Rs-u “otima delegat” i slične budalaštine.

Od njega sasvim očekivano.

On koristi svaku priliku da podiže tenzije, kako bi njegovo lično finansijsko bogatstvo bilo veće, a vlast dugotrajnija. Kada nema izgovor, izmisli ga.

No, sada je Trojka pod reflektorima!

Imaju li njeni lideri mudrosti, ali i sposobnosti da ovaj remetilački faktor izbace iz vlasti?

Takav potez bio bi dobro prihvaćen.

Trojka bi se DONEKLE izvukla iz političkog blata u koje su se sami uvalili najprije davši – kako je ustvrdio i jedan od potpredsjednika SDP-a Zukan Helez – četvrtog delegata Dodiku, čime su ga učinili nezaobilaznim u stvaranju državne koalicione vlasti. S druge strane, izgubili su Narodni evropski savez i Stranku za BiH, ali i dio kredibiliteta u javnosti.

Servilnim trčanjem Dodiku na noge, ustupanjem jedne po jedne pozicije u vlasti, Trojka je sve dublje tonula u živo blato politike.

Sada su dobili priliku da barem nešto od silnih fula koje su napravili, poprave.

Uz pomoć agilnog dijela zapadne međunarodne zajednice oni bi mogli Dodikov SNSD izbaciti iz državne vlasti i ubaciti opoziciju bosanskih Srba predvođenu SDS-om u vlast. Naravno, ne treba gajiti iluzije, ne bi nakon toga “potekli med i mlijeko”. Vrlo je mala razlika između SNSD-bloka i saveza oko SDS-a i PDP-a.

Stranci bi im, i vrlo će rado to učiniti, pomogli kod Dragana Čovića, Dodikovog koalicionog partnera.

On sigurno neće – na prvu – prihvatiti jednu takvu promjenu. No, i u politici, kao i u životu, nema vječnih i nepromjenjivih koalicija. Vječan je samo interes. A ako ko to zna, zna Dragan Čović!

Izbacivanjem Dodika iz državne vlasti, Trojka bi mogla na svoju stranu ponovo vratiti – kako tako – NES i S BiH.

Iako su odnosi s ovim partijama poremećeni, to nije neka prepreka. I ranije smo mogli vidjeti u politici ne samo BiH, kako nekada ljuti politički protivnici postaju bliski saveznici.

Neko bi možda mogao reći da bi takav potez tek od Dodika napravo zlo.

A šta to on već nije uradio?

Od psovanja genocida do stalnih udara na državne institucije i suverenitet Bosne i Hercegovine.

Uz to, ne bi smo se riješili samo Dodika, već i Nenada Nešića!

Ako Trojka ne iskoristi ovu priliku, onda će samo dodatno potvrditi narativ koji je uvriježen. I priče da se iza ko fol svađa lidera kriju dogovorene igre i – TALOVI!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button