Sport

Hoće li kuglica promiješati i vlast? – PDP najavljuje napad, SDS bi “pomogao” Dodiku, Čović smiren

Bez dogovora sa SDS-om, PDP je već obznanio napad na aktuelni sastav Vijeća ministara BiH, a raspravlja se i o rekonstrukciji vlasti

Od kada je izvučena kuglica sa kandidatom PDP-a za delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, počela su pitanja o eventualnoj rekonstrukciji vlasti. U međuvremenu, SNSD i njihov Radovan Kovačević i dalje se pozivaju na Ustav i tvrde da su četvrtog delegata u Domu naroda izgubili na nepravedan način.

RUŠENJE BEZ GRADNJE
– NSRS-a je izabrala četiri delegata iz SNSD-a i jednog iz SDS-a i to su jedini kandidati Republike Srpske i srpskog naroda u Domu naroda i to nikakva Centralna izborna komisija i nikakva jaja ne mogu da promijene, navodi Kovačević.

Konstantno ponavljanje da je žrijebanje neustavno ne briše činjenicu da ono jeste predviđeno državnim Izbornim zakonom. U SNSD-u, svjesno ili ne, zanemaruju činjenicu da je Centralna izborna komisija postupala po presudi Suda BiH koja je uslijedila nakon što je prethodno Ustavni sud BiH djelimično prihvatio apelaciju PDP-a i donio rješenje kojim je naredio Sudu BiH da poništi svoje ranije odluke donesene u korist SNSD-a, a u vezi sa dodjelom četvrtog delegata u Domu naroda BiH. Nakon odluke Ustavnog suda BiH, državni Sud sve je vratio CIK-u na ponovno odlučivanje. CIK je potom, sa pet glasova za i dva protiv, “priznao” sporni listić PDP-a, što je značilo da lista PDP-a i jedna od lista SNSD-a imaju isti broj glasova, po 12. Na kraju su o petom delegatu odlučile kuglice.

Dobra je stvar da više niko neće imati kontrolu na bazi koje može ucjenjivati partnere, a u izvršnoj vlasti su sve opcije otvorene, naveo je Zvizdić

U Klubu Srba sada su tri delegata SNSD-a, jedan delegat SDS-a i jedan PDP-a. Iz PDP-a kažu da ih ne zanimaju fotelje, ali imaju namjeru napasti one u foteljama. Odmah nakon što je žrijebom izvučen novi stanovnik Doma naroda, PDP-ov Nenad Vuković, on je i najavio pokušaj razrješenja sadašnjeg sastava Vijeća ministara.
– Naša intencija je da prvo pokušamo razriješiti aktuelni Savjet ministara, uopšte ne prejudicirajući na koji način se može praviti neki drugi. Nama nije intencija da mi što prije dođemo u poziciju vlasti, sjednemo u neke fotelje i obavljamo neke funkcije, rekao je Vuković.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button