Vijesti

GOTOVO JE: CIK BiH donio odluku, loše vijesti za Dodika

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine danas je u Sarajevu održala hitnu sjednicu na kojoj je potvrdila rezultate posrednih izbora i dodjelila mandat za Dom naroda Parlamenta skupštine BiH iz Republike Srpske.

Naime, Centralna izborna komisija donijela je zaključak da se izmijeni odluka od 16. januara 2023. godine u kojoj je ime Snježane Novaković-Bursać zamijenjeno imenom Nenada Vukovića iz PDP-a.

Podsjetimo, nakon izbora koji su održani 2022. godine i provedeni u Narodnoj skupštini RS za delegate u klub srpskog naroda u Dom naroda PS BiH kojom je Snježani Novaković-Bursać dodijeljen mandat delegatkinje u Domu naroda PS BiH, a sada je njeno ime u toj odluci zamijenjeno imenom Nenada Vukovića.
Ova odluka stupa danom objave u Službenom glasniku BiH, a kada stupi na snagu onda će svi materijali u vezi s ovim izborom biti poslani u Dom naroda PS BiH.

Prisjetimo se da je nakon održanih izbora 2022. godine u NSRS birano pet delegata za Klub srpskog naroda. Lista PDP-a i SNSD-a imale su isti broj glasova pri izboru petog delegata za taj klub, ali PDP-u taj glas u NSRS nije priznat. Tada je za delegatkinju izabrana Snježana Novaković-Bursać iz SNSD-a. Na tu odluku PDP se žalio, a CIK BiH je njihovu žalbu uvažio.

PDP se žalio i Ustavnom sudu BiH koji je uvažio njihovu apelaciju, a shodno toj odluci Sud BiH je naložio CIK-u da provede žrijebanje i na taj način izabere delegata iz NSRS. Žrijeb je odlučio da Vuković ulazi u Dom naroda PSBiH.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button