Vijesti

Dodik o Helezu i helikopterima: Ne mogu da vjerujem gdje živim, eto mu sva ta njegova mašinerija

Znate li koliko može sada helikopterska jedinica Srbije isporučiti vode za gašenje požara – 65 tona i to za nekoliko minuta na jedno mjesto. A znate li koliko to može učiniti ta sramna helikopterska mašinerija tog Heleza – u najboljem slučaju tonu i 800 litara i on priča kako je on savremen, naveo je

Helikopter MUP-a Srbije na kojem vlasti iz Republike Srpske insistiraju da gasi požar na jugu BiH i dalje je predmet brojnih rasprava. Nakon poruke ministra odbrane BiH Zukana Heleza da neće dozvoliti da helikopter iz Srbije gasi požar u BiH, jer je, kako je istakao, cilj omalovažiti državne institucije. Nakon niza reakcija iz RS, stigao je i odgovor Milorada Dodika, predsjednika ovog bh. entiteta.

– Ne mogu da vjerujem gdje živim i šta slušam. Dakle, kada sam bio u Predsjedništvu BiH nama su saopćili da ima nekoliko helikoptera od čega su bila ispravna samo dva od kojih se jedan digao i pao pa se razbio. Ja sam rekao da neću da učestvujem u tome da ne bi poginuli piloti pa nisam davao saglasnost. Onda smo pomagali da se gase požari kod Konjica i naša helikopterska jedinica je to činila, a ja sam dobio krivičnu prijavu da nisam dao saglasnost, rekao je Dodik.

Zatim se nadovezao na Helezove izjave.

Slušam jučer onog Heleza i znate šta ću vam reći, znate li koliko može sada helikopterska jedinica Srbije isporučiti vode za gašenje požara – 65 tona i to za nekoliko minuta na jedno mjesto. A znate li koliko to može učiniti ta sramna helikopterska mašinerija tog Heleza – u najboljem slučaju tonu i 800 litara i on priča kako je on savremen, naveo je.

Tvrdi da se nastavlja histerija protiv Srbije.

– Samim time to ste mogli vidjeti na osnovu ovog raspoređivanja policajaca. Policajci iz Srbije se nalaze u Hrvatskoj po dogovoru da im budu tamo na raspolaganju da se pojača sigurnost građana. Po tom uzoru kojeg čine mnoge zemlje u svijetu pa je na kraju onaj Isak (federalni ministar MUP-a op.a.) bez obzira ko je i šta je izašao i rekao da je sve uredu, međutim, ta histerija ne prolazi i sve što je iz Srbije pravi im problem i misle da je agresija. Tako da eto mu sva ta njegova mašinerija koja može podići tonu vode za gašenje požara. To može svaka cisterna to ovdje natovariti. Imamo s druge strane Srbiju koja može isporučiti 65 tona vode u sekundi. To se ne može uporediti. Ljudi žive u imaginacijama i misle da su aktuelniji što bolje slažu. Time se oni bave. I zato je BiH neodrživa takva i ne može uspjeti i srediti, zaključio je Dodik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button