Vijesti

Djeluje li Nešić protiv BiH? – Ministru sigurnosti tenzije su preče od rada

Državni finansijski revizori nisu mogli zaobići ni Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine na čijem je čelu Nenad Nešić, u kojem se gorivo troši nemilice

Državni finansijski revizori su još jednom provjerili kako su bh. zvaničnici trošili novac iz državne kase. Po zadaći su u izvještajima dali preporuke. Ukazali na ono šta treba popraviti. U svom pohodu nisu mogli zaobići ni Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine na čijem je čelu Nenad Nešić.

KAKO DO LIMUZINE?
– Konstatovani su nedostaci i slabosti u gotovo svim segmentima poslovanja koji su bili predmet revizije (organizaciona struktura, angažovanje osoba po ugovoru o djelu, popis sredstava i obaveza, upotreba službenih vozila i drugim procesima, što je detaljno opisano u narednim tačkama Izvještaja). Većina nedostataka i nepravilnosti se ponavlja duži niz godina, piše u izvještaju o obavljenoj finansijskoj reviziji Ministarstva sigurnosti za prošlu godinu.

Graničnoj policiji naše zemlje nedostaje više od 600 službenika, upozorava Miletić

Znamo koliko je teško ministru Nešiću palo to što mu je, kada je otišao u Mađarsku, tamošnji ministar unutrašnjih poslova, ako je vjerovati Nešiću, kada je vidio u kakvom autu je došao, ustupio službenu limuzinu.

– Kući imam bolji automobil od službenog, dodao je.

Je li trebao ministru bolji službeni auto, nećemo cijeniti, ali izvještaj revizora kaže da su ukupni izdaci za službena vozila iznosili 122.664 KM.
Na određenom broju naloga nisu popunjene sve predviđene kolone: stanje brojila prilikom sipanja goriva, vrijeme polaska i dolaska, dnevna pređena kilometraža, broj osoba u vozilu, potpis osoba koje zadužuju vozilo. Uočili smo da je za neke relacije upisana veća kilometraža od stvarne, kažu revizori.

Ukupno je Ministarstvo na ugovore o djelu potrošilo čak 131.500 KM. Savjetniku zamjenika ministra je u martu 2023. godine prestao radni odnos radi odlaska u penziju. Nakon što je ostvario pravo na otpremninu, angažovan je po ugovoru o djelu i za to je dobio 9.000 KM.

Nešić nije ništa uradio da poboljša status policijskih službenika, gdje je oprema, gdje je ljudstvo, pita Ahatović

Ministarstvo je budžet potrošilo na bruto plaće (6.055.805 KM), naknade troškova zaposlenih (878.395 KM), putne troškove (205.932 KM), izdatke za tekuće održavanje (516.738 KM), ugovorene usluge (750.708 KM) i donacije (387.959 KM). Raspodjelom budžeta za 2024. godinu Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine je dobilo više novca.

– Zabrinjavajuće je da budžet ne rješava niz ozbiljnih pitanja, a jedno od njih je sigurnosno. Imamo policijske agencije na državnom nivou kojima nedostaje veliki broj policijskih službenika, u SIPA fali 200, u Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH 350, u Graničnoj više od 600… veliki su to sigurnosni izazovi, upozorava državni delegat Zlatko Miletić

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button