Vijesti

Ćudić: Jučerašnji dan će ostati zapamćen kao dan kada je SDA oborila “Aprilski paket 2”

Članica Naše stranke i državna parlamentarka Sabina Ćudić je komentarisala neuspjeh slanja Reformske agende s ciljem dobijanja 70 miliona eura od Evropske unije. Za obaranje tog dokumenta je okrivila SDA s obzirom na to da njihovi premijeri nisu podržali ono što piše u Planu rasta.

Na samom početku obraćanja u okviru konferencije za medije Naše stranka, Ćudić je odmah poslala prilično oštru poruku: “Nažalost, 24. juli 2024. jučerašnji dan ostat će zapamćen kao dan kada je centrala SDA oborila ‘Aprilski paket’ 2 u BiH”,

Prema njenom viđenju, riječ je o uskraćivanju podrške finansijskom paketu, koji je trebao donijeti momentalnih 70 miliona eura u BiH.

Iznijela je nekoliko razloga zbog kojih SDA načelnici nisu dali podršku Reformskoj agenci, a među njima se našla “relaksacija mehanizma koordinacije kroz centralizaciju države”. Ćudić navodi da takva centralizacija jača državu, ali da nije išla u prilog SDA-ovim premijerima jer im oduzima moć blokiranja evropskog procesa, upravo to ju je podsjetilo na Aprilski paket.

“Ovdje dolazimo do poređenja s Aprilskim paketom. Upravo je ovaj mehanizam koordinacije, koji je SDA potpisala s HDZ-om, omogućio blokiranje evropskog puta putem nižih nivoa. Da podsjetim građane da mehanizam koordinacije daje alate premijerima kantona da zaustave evropski put BiH i da ucjenjuju više nivoe. Ovaj Plan rasta predviđa poduzimanje alata za ovu vrste blokade i to je ono što suštinski smeta SDA”, poručila je Ćudić.

Također je navela da se SDA nada boljem izbornom rezultatu ukoliko blokira evropski put BiH, koji trenutno predvodi Trojka s nekadašnjim SDA-ovim partnerima, prenosi Klix.

“SDA je donijela stratešku odluku da ne podržava razvojne projekte BiH i evropski put prije izbora jer smatraju da bi to naštetilo njihovom radu i donijelo im izborni poraz”, poruka je Sabine Ćudić.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button