Vijesti

BEZ PANIKE, MOLIM: Konaković zna kako treba sa Srbijom

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković izjavio je danas da je u to Ministarstvo stigla najava o dolasku delegacije iz Srbije radi obilježavanja godišnjice bitke na Kozari, onako kako inače stižu sve najave u Ministarstvo vanjskih poslova BiH, te da je MVP BiH postupilo u skladu sa zakonom, onako kako mu ovlasti dozvoljavaju.

Dobili smo najavu i u skladu sa zakonom naša obveza isključivo i jedino jeste da je proslijedimo na tri adrese, a to su Granična policija BiH, Ministarstvo sigurnosti BiH, odnosno Direkcija za koordinaciju policijskih tijela i Uprava za neizravno oporezivanje. U skladu s procedurama, to smo uradili uobičajeno, onako kako uvijek radimo – kazao je Konaković.

Dodao je da Granična policija dalje u svom postupanju ima mogućnost da, ukoliko procijeni da u toj najavi ima bilo što sumnjivo, da osobe koje dolaze treba dodatno provjeravati, da nekome treba eventualno zabranjivati ulaz, onda komunicira Obavještajno-sigurnosnu agenciju, od njih traži dodatne provjere za pojedince ili cijelu grupu.

– Očigledno da nisu procijenili da treba dodatna provjera. U toj depeši piše da dolaze kadeti – policijski i vojni, da dolaze predstavnici Ministarstva za rad i boračka pitanja Vlade Srbije, predstavnici Vojske Srbije. Ali stoji, isto tako, da dolaze nenaoružani i stoji isto tako da dolaze u svečanim uniformama kako bi napravili defile povodom godišnjice bitke na Kozari – kazao je ministar vanjskih poslova BiH.

Dakle, navodi on, Granična policija nije tražila dodatne provjere, očigledno, i nije bilo nikakvih zabrana ulazaka.

– Zašto i je li trebalo o tome možete s njima, jer je to isključivo njihova nadležnost. Pokušaj da se Ministarstvu vanjskih poslova BiH pripiše bilo kakva odgovornost je dio prljave kampanje na koju smo mi navikli. Ali čudi me da neki visoki dužnosnici govore kako smo trebali na još neke adrese slati najave, da smo trebali slati Predsjedništvu, što je nonsens i potpuno je suprotno zakonskim procedurama po kojima ovo ministarstvo radi – istaknuo je Konaković.

Mi smo, dodao je on, oprezni kad je riječ o našem istočnom komšiji i “uvijek jednim okom otvorenim pazimo na ono što radi”.

– S druge strane, ovi naši populisti koji se na svaki mali pritisak društvenih mreža odjednom pretvaraju u neke branitelje patriotskih prava i tekovina BiH, svojim reakcijama, pogotovo prema Ministarstvu vanjskih poslova, bili su vrlo nekorektni. Ali mi smo na to navikli – kazao je Konaković.

Istaknuo je da je Ministarstvo vanjskih poslova BiH, u skladu sa zakonom, postupilo onako kako im njihove ovlasti dozvoljavaju.

Mi nemamo pravo na provjere, nemamo pravo na zabrane, nemamo pravo bilo kome osporiti, to Ministarstvo vanjskih poslova BiH nema u svojim nadležnostima i ne može to raditi. Je li trebalo dodatno provjeravati je li netko eventualno bio naoružan, je li trebalo s političkog aspekta dozvoliti da netko takav uđe ili ne uđe, to su stvari za sigurnosne agencije ove zemlje, za Graničnu policiju – rekao je Konaković.

Kada je riječ o Graničnoj policiji, Konaković je istaknuo da je to “devastirana institucija kojoj nedstaje više od 800 ljudi u sustavu, 800 graničara, čuvara granica nedostaje jer su nam to prethodne vlasti ostavile u rasulu”.

– Upravo oni koji danas kreiraju tu prljavu kampanju ostavili su nam devastiranu Graničnu policiju kojoj pruža pomoć MUP Republike Srpske u kontroli graničnog pojasa BiH zato što oni sami nemaju dovoljno ljudi. I o tome sam više puta govorio – naveo je Konaković.

Dodao je da su pokrenuli procedure kako bi je ojačali, ali je zbog malog kapaciteta za obuku budućih graničnih policajaca potrebno nekoliko godina da se to stanje dovede u red.

– Treba uzeti u obzir i činjenicu, kada budemo analizirali jesu li postupili u skladu sa svojim nadležnostima, da je riječ o jednoj instituciji koja teško funkcionira – kazao je Konaković.

Na kraju je naveo da s razlogom treba biti oprezan kada je riječ o Srbiji “koja nije naš dobronamjeran komšija”.

– Srbija nije dobronamjeran komšija BiH, zalazi duboko u teritorijalni integritet, suverenitet BiH, pogotovo u zadnjim mjesecima kada Vučić ne krije svoje prave ambicije i naravno zbog toga treba biti oprezan. I uvijek treba biti oprezan kada je o njima riječ. S druge strane, ovi naši domaći populisti koji ne poznaju ni domaće zakonodavstvo, vole dokazivati svoj patriotizam na ovim temama. Treba biti oprezan, ali ne treba paničariti – istakao je Konaković.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button