Vijesti

NEKA SVI POKAŽU PRAVO LICE: Najavljena inicijativa za smjenu Vijeća ministara BiH

Priča oko spornog četvrtog delegata u Domu naroda Bosne i Hercegovine bliži se kraju. U ponedjeljak CIK BiH organizovat će žrijeb za potvrdu SNSD-u ili dodjelu mandata PDP-u. Ovim povodom gost Dnevnika 2 bio je Nenad Vuković, generalni sekretar Partije demokratskog progresa.

Dva su moguća scenarija. Jedan je da žrijebanjem mandat dobije SNSD i u tom slučaju bi ovo Vijeće ministara i definitivno ostalo nepromjenjivo do kraja mandata, Kaže Vuković i dodaje:

“Znamo da je riječ o najlošijem sastavu Vijeće ministara od osnivanja institucija na nivou Bosne i Hercegovine. S druge strane, priželjkujemo sreću i željeli bismo kao PDP da bude izvučena naša politička partija i da Dom naroda dobije takav sastav da SNSD nema ta četiri famozna delegata kako bi se promijenile političke prilike na nivou Parlamentarne skupštine BiH. Puno se špekuluše o tome da li bi došlo do rekonstrukcije Vijeća ministara. Za nas je prioritetno – ukoliko taj mandat dođe PDP-u – da pokrenemo proceduru, prije svega, razrješenja postojećeg Vijeća ministara. Znači, nama je prioritet da se pokuša smijeniti ili razriješiti aktuelni saziv Vijeće ministara, ne razmišljajući u prvom koraku o tome kako bi izgledao neki novi, ko bi u njemu bio… Moram to da podvučem. Ima ih u opoziciji u RS-u koji postavljaju pitanje je li pametno mijenjati Vijeće ministara na pola mandata i imaju određenu argumentaciju da to, možda, politički ne bi bilo ispravno raditi ili da to po nas iz opozicije ne bi bilo pametno. Međutim, imam dodatno pitanje za te koji tako misle: da li je dobro ostaviti ovo Vijeće ministara koje je, ponavljam, po nama najlošije u prethodnim 15-20 godina do kraja mandata s našim kalkulisanjem šta je za nas dobro, a šta nije. Možda je politički najispravnije pokušati riješiti se ovog problema koji se zove aktivni saziv Vijeća ministara”, rekao je Vuković.

Na pitanje s kime bi razgovarali o novom sazivu Vijeća ministara i da li misli da bi Trojka pristala na razgovor, Vuković kaže kako je intencija PDP-a da pokrene pitanje razrješenja postojećeg Vijeća ministara i da tako istjera na čistac sve političke partije i pojedince da se izjasne o tom pitanju.

“Bojim se da u javnosti neki pričaju jednu priču, a da će možda na glasanju o ovom pitanju pokazati neko drugo lice”, ocjenjuje Vuković.

Smatra i kako je lakše pronaći većinu za rezrješenje postojećeg Vijeća ministara u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, s obzirom na to da on broji više zastupnika i da je u prethodnom periodu bilo više puta situacija da se po nekim tačkama dnevnog reda glasa različito, odnosno, da partije ne poštuju baš uniformno glasanje da obavezno podržavaju neke tačke dnevnog

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button