Vijesti

Milorad Dodik zabrinut za firme pod sankcijama: Nije nimalo lako

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da će Rs “braniti do kraja uprkos raznim negativnim akcijama usmjerenim ka Rs” te kazao da su američke sankcije prema pojedincima i kompanijama bezočno nametanje političke volje i primarno političko pitanje.

Dodik smatra da su sankcije poruka svakome tko ne ispuni očekivanja SAD-a da će biti kažnjen, sankcioniran, da će mu biti ugrožena radna i ljudska prava, te da je laž sve što govore nositelji demokracije.

Prema njegovim riječima, problem svakog društva koje želi svoju autonomiju i suverenitet su ljudi iz “pete kolone” koji “operativno rade na opštoj političkoj hajci usmjerenoj protiv Rs i naroda koji je predstavljaju”.

Dodik je rekao da su SAD uspostavile “mehanizam i monopol koji koriste uz politiku pojedinih domaćih institucija, banaka i drugih koji su dopustili da budu potpuno ovisni o volji SAD”.

– Nije dovoljno što radite sve u skaldu sa zakonom, što nemate nikakve pokrenute procese , što plaćate plate i poreze redovno. Ali, ako se drznete da ste moćni i parirate nekim njihovim kompanijama onda ćete biti zatvoreni. To je poruka – rekao je Dodik.

Predsjednik Rs-a je ustvrdio da su sankcionirane tvrtke “najbolje u BiH te da razlog sankcijama treba tražiti iu konkurentnosti, jer ih nisu uspjeli političkom voljom istisnuti iz poslovanja na razini institucija BiH. , a činjenica je da su kvalificirani i cjenovno konkurentni”.

Naveo je da će Republika Srpska tražiti rješenje za ovu situaciju, jer sankcionisanim firmama i zaposlenima nije nimalo lako, a zasutavljene su i važne poslovne priče.

– Kako nijedna firma u Federaciji BiH nije problematična? Samo je važno držati problem u Rs čisto iz političkih razloga… Postoji plan kojem se Rs suprotstavlja, ali značajan dio javnosti neće da to razumije, jedan dio potpuno u funkciji, kao što je PDP i određene političke partije – rekao je Dodik.

Dodik je kazao kako Republika Srpska ima i prijatelje, da se on ne krije iza nje i da od nje neće odustati.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button