Vijesti

Milorad Dodik opet podriva BiH: Evo šta mu je sada palo na pamet

Jedina insitucija zadužena za vođenje vanjske politike u našoj zemlji je Predsjedništvo BiH

Milorad Dodik predsjednik RS-a istakao je uoči sastanka sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom da će zatražiti od predsjednika Ruske federacije da se razmotri način na koji bi se moglo obezbijediti prisustvo RS i njena vidljivost na Forumu BRIKS-a.

– BRIKS-om predsjedava Rusija i smatram da mi moramo da, i pored opredjeljenja ka Evropskoj uniji, imamo otvorene kanale, saradnju i dogovore sa drugima pa i sa zemljama u okviru BRIKS-a, rekao je Dodik

Ono što Dodik nije rekao, ali bi svakako morao znati, pogotovo jer se neprestano poziva na Dejtonski sporazum i Ustav BiH, je da RS kao dio BiH ne može “biti vidljiva” na forumu BRIKS-a, odnosno da bi ta vidljivost bio eklatantan primjer kršenja Mirovnog sporazuma i Ustava, jer je jedina institucija nadležna za vođenje vanjske politike u našoj zemlji Predsjedništvo BIH. Entiteti ne mogu voditi vanjsku politiku. Dodik može privatno ići na Forum BRIKS-a, ali RS bez odobrenja državnog vrha ne može biti učesnik ovakvog skupa.

Dodik je u Sankt Petersburgu, gdje se nalazi u dvodnevnoj posjeti, tokom koje će se sastai i sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom. Istakao je da će se zahvaliti predsjedniku Rusije za jasan stav u Generalnoj skupštini UN-a kada je riječ o njenom stavu o rezoluciji u Srebrenici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button