Vijesti

Iz pete brzine Dodik ubacio u rikverc – Vukanović: Može on da krmani kako hoće

Politički i teritorijalno treba da se razdružimo, ostaće tri do pet godina monetarni i fiskalni sistem, poručio je Dodik nakon što je Vlada RS-a povukla plan

Predsjednik RS Milorad Dodik izjavio je da će prijedlog u kojem će biti predloženo političko razgraničenje sa Federacijom BiH biti finalizovan i da će jednog dana raspad BiH postati činjenica.

– Jednog dana će raspad Bosne i Hercegovine postati činjenica uz ogromne napore stranaca koji tu nešto čine. Bošnjaci su pogriješili zato što nisu kao najveći i najodgovorniji narod u BiH sa Srbima i Hrvatima vidjeli kako dalje i šta treba. Mislim da griješe ako misle da BiH može biti uspješna bez neke vrste zadovoljenja Srba i Hrvata, naveo je Dodik.

KUD PLOVI TAJ BROD?
Iako je Vlada Republike Srpske protekle sedmice trebala da objavi plan o razdruživanju i da ga pošalje nadležnim institucijama u Federaciji BiH na razmatranje, to se nije desilo. Iz Vlade RS-a su samo poručili da je potrebno održati još nekoliko sastanaka prije nego što plan bude predstavljen javnosti.

Milorad Dodik kaže da se on isključivo zalaže za mirno razdruživanje.

– Politički i teritorijalno treba da se razdružimo. Ostaće tri do pet godina monetarni i fiskalni sistem. Odvojićemo dvije službe da se stalno ne bi pričalo šta kome pripada od ovih indirektnih poreza. Ostaje konvertibilna marka i mehanizam dogovaranja između strana Republike Srpske i Federacije BiH. Trenutno stanje ne vodi nigdje, jedino u eskalaciju nekih problema. Srbi neće ratovati, ali će se braniti, rekao je Dodik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button