Vijesti

ŽUSTRA RASPRAVA O VUKOJI Opozicija pita poziciju: Kakvu ste metamorfozu doživjeli po nalogu Boškovića i Čovića?

Žustra rasprava vodi se na prvoj stavci 16. tačke dnevnog reda današnje sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH. Riječ je o izboru sudije Ustavnog suda BiH, odnosno Marina Vukoje, kao jedinog kandidata.

20.35 Mirsad Zaimović kazao je da prati kako se ponaša pozicija i opozicija, te da pamti vremena kako je današnja pozicija bila opozicija.

“Da su oni danas opozicija bile bi tu press konferencije, epiteti, protesti… Pamtim te neke stvari, a pamti i Google. Imat ćemo priliku da uporedimo šta smo govorili nekada i šta govorimo sada. Kakva god bila politika, valja sačuvati prst obraza. U cijelom ovom procesu, za godinu i pol dana, ispade da smo to vrijeme potrošili na izbor Marina Vukoje, jer smo imali siromašne prijedloge dnevnog reda, nepoštivanje Poslovnika, imali smo duge pauze u radu, nema zakona… Usvojene su izmjene Poslovnika i Komisije za izbor i imenovanje, pa više nema sjednica Zakonodavnopravne komisije. Sva priča o opstrukciji opozicije je pala u vodu. Cijela predstava a godinu i pol dana Federacija BiH stoji”, istakao je Zaimović.

– Ova farsa i nadmudrivanje oko funkcionisanja Komisije za izbor i imenovanje dugo traje. Mi smo u ovu fazu danas došli na osnovu zaključka koji je protiv Poslovnika.
Ne želite čekati da Ustavni sud FBiH odluči o našim zahtjevima. Danas od silnih imenovanja i pored problema javnih emitera, vi se ne bavite FTV, već pravosuđem, FERK-om, odnosno onim čime se sve vrijeme i bavite – interesom.

Otkud ovoliko nepovjerenje između parlamentarne većine oko izbora sudije Ustavnog suda BiH? Nikada nisam rekao da je Trojka izdajnik, ali ste večeras nažalost podanici HDZ-a iako ste muslimanska reprezentacija, kako to Dodik i Čović kažu – poručio je Fahrudin Skopljak (SDA).

Haris SIlajdžić (SBiH) kazao je da želi govoriti o sarajevskom odjeljku HNS-a, te upitao Dragana Miokovića šta se to promijenilo ako je ranije bio protiv Vukoje.

To su vaše riječi. Igrate se inteligencijom vaših birača. Kolega Zukan me zabrinjava. Rekli ste da SDP godinu i po dana blokira izbor Vukoje, šta se promijenilo? Budite večeras heroji.

NiP neću pozivati, jer su oni žrtvovani za svog predsjednika Elmedina Konakovića. Završit ću slikovitim opisom za članove NS: “Čovjek koji je pod toplim tušem, ne može osjetiti da li neko mokri po njemu” – poručio je Silajdžić.

Mahir Mešalić (DF) poručio je Belminu Zukanu (SDP BiH) da je glumio pomoćnog satnika Mladenu Boškoviću (HDZ), asistirajući mu da dođe do Marina Vukoje.

– Vaš klub je u prošlom sazivu tražio da Sanela Butigan bude izabrana umjesto Vukoje. To su činjenice. A ne praviti nas ovdje ludima kada ste sve vrijeme vi lično činili sve da dođe do ovoga.

Klub SDP-a i NS-a je potpisao da dođe više kandidata na ovaj Parlament. Šta se desilo u međuvremenu, kakvu ste metamorfozu doživjeli po nalogu Boškovića i Čovića? Vi ste, kolega Zukane, svemu ovome doprinijeli – istakao je Mešalić.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button