Vijesti

Željko Komšić na tuzlanskoj Kapiji: Nemamo se šta dogovarati, Đukić je zločinac koji treba biti u zatvoru

Polaganjem vijenaca i cvijeća na spomen-obilježju Kapija u Tuzli nastavljeno je komemorativno obilježavanje 29. godišnjice zločina nad tuzlanskom mladošću koji su počinili pripadnici Vojske Rs sa položaja na planini Ozren 25. maja 1995. godine.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić kazao je da je Bosna i Hercegovina iskoristila sve pravne mogućnosti u slučaju Novak Đukić koji je pravosnažno osuđen ali nije političke. Đukić je nakon presude otišao u Srbiju.

“U međunarodnoj politici postoji masa mehanizama koji se koristi kada je riječ o ovakvim situacijama. Jedan od njih je reciprocitet, ali mi ne možemo postići suglasnost na nivou institucija o upotrebi reciprociteta što je normalno u svakoj državi. Takva nam je konstrukcija države i jednostavno kada ste u situaciji da radite u institucijama države koje i dalje predstavljaju politiku koja je dovela i do ovoga onda znate gdje smo. To je čuvena priča o konsenzusu, saradnji…, ali i na nekim mjestima kao što je Kapija, Srebrenica i masa drugih stvari oko kojih nema konsenzusa. O čemu da se dogovaramo, o Đukiću koji je zločinac i treba da bude u zatvoru”, rekao je Željko Komšić.

Gradonačelnik Tuzle Zijad Lugavić naglasio je kako je 25. maj najtužniji dan novije tuzlanske historije i da je u Tuzli i TK danas Dan žalosti.

“Tuzla tuguje, Tuzlanski kanton tuguje, a siguran sam i čitava Bosna i Hercegovina. Dvadesetpeti maj 1995. godine je najtužniji, najžalosniji dan, koji je u novojoj historiji zadesio Tuzlu. To je dan kada je od samo jedne granate ispaljene sa agresorskih položaja na Ozrenu ugašen 71 mladi život i ranjeno više od stotinu. To je dan kada su najbliži, roditelji i porodice, izgubili svoje najvoljenije i mislim da je šutnja danas najbolji odgovor za sva pitanja. Želim vjerovati da istina i pravda pobjeđuju. Dokaz tome je Rezolucija UN-a o genocidu u Srebrenici. Siguran sam da će pravda stići Novaka Đukića i sve druge koje su počinili zločine bilo gdje i bilo kada. Jedino ta vjera u istinu i pravdu može doprinijeti da naša država doživi prosperitetnu budućnost”, istakao je Lugavić.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button