Vijesti

Trojka za krizu između javnih servisa okrivila SDA stranku

U zajedničkom saopćenju predstavnici SDP-a, Naše stranke i Naroda i pravde kritizirali su trenutnu krizu između BHRT-a i Federalne televizije, okrivljujući Stranku demokratske akcije (SDA) za situaciju. Također su istaknuli nedostatak Upravnog odbora u FTV-u kao problem.

“Jedino je brzina zaborava SDA zvaničnika veća od brzine propadanja institucija koje su bile pod njihovom vlašću. Podsjećamo ih da FTV posluje bez Upravnog odbora a da je upravljačkim strukturama, kao i direktoru, mandat istekao prije deset godina. Zašto je SDA dopuštala nelegalno poslovanje FTV-a koje je tu kuću dovelo u trenutno stanje? Zato što je u upravljačkoj anarhiji konstruirala svoje neformalne kanale vladanja i FTV usmjeravala u pravcu vlastite promocije a ne informisanja građana”, naveli su.

Poručili su kako će takav sistem biti promijenjen.

“To će biti promijenjeno ma koliko SDA stranka bila glasna s neosnovanim optužbama na račun Trojke. Gašenje programa FTV-a je, međutim, nešto što je izvan politike, tj. produkt je njihovog međusobnog odnosa s BHRT-om. Naravno, ne slažemo se s prekidom emitovanja programa FTV-a, ali i BHRT vode ljudi koje je imenovala SDA. No, to će biti vrlo skoro riješeno. Ipak, dugoročno rješenje je u imenovanju upravljačkih struktura u FTV-u čime ćemo ne zarobiti nego osloboditi FTV od nezakonitog poslovanja i upravljačkih struktura iz sjene koje su u službi politike”, istakli su.

 

Podsjetimo, jutros je rukovodstvo BHRT-a prekinulo produkciju i emitiranje programa RTV Federacije BiH, ispunjavajući obećanje dato dan ranije. Razlog za prekid su neizmireni dugovi FTV-a prema BHRT-u za usluge od decembra 2023. do 6. svibnja 2024. Dugovanja su iznosila 1.590.971,69 KM, dok je dug BHRT-a prema RTV Federacije BiH iznosio 364.511,50 KM istoga dana. Odluka o prekidu usluga neće utjecati na proizvodnju Dnevnika i vijesti Radija i Televizije, niti na uslugu preuzimanja pošte za RTV F BiH, koja će biti odgovornost Radio-televizije FBiH. Poslovodni odbor RTV FBiH je reagirao na ovu odluku i najavio krivične prijave protiv članova uprave BHRT-a.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button