Vijesti

Razolucija o Srebrenici ide u Generalnu skupštinu UN-a, Ivica Dačič najavljuje rasulo

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić ističe da će doći do rasula u međunarodnom pravnom poretku kada se prijedlog rezolucije o Srebrenici nađe pred Generalnom skupštinom UN, budući da svaka zemlja namjerava iznijeti svoj stav o genocidu.

Očekuje se da će prijedlog rezolucije biti dostavljen Generalnoj skupštini UN sljedeće nedjelje, ali još nije poznato kada će biti uvršten u dnevni red. Dačić tvrdi da je tekst rezolucije ostao nepromijenjen i ne zadovoljava očekivanja Srbije.

Naglašava da se Srbija suočava s pritiscima zbog rezolucije i prijema Kosova u Savjet Evrope, ističući da bi Kosovu trebao biti potreban glas 31 države članice, ali bi tijesno glasanje i eventualne rezerve Francuske, Njemačke i Italije mogli otežati taj proces.

Dodao je “da ni sponzori ove rezolucije nisu načisto, jer nisu očekivali da će biti takvog otpora, da će neko organizovano raditi na tome da to ne prođe”.

– Imamo težak posao, ne ulazimo u kvalifikaciju dela da li je ili nije bio genocid, da ne ispadne da mi opravdavamo zločin. Ovde je reč o principima, rekao je Dačić.

On je kazao da BiH, odnosno njen ambasador, nije imala pravo da to podnese Generalnoj skupštini UN jer Predsjedništvo BiH nije donijelo odluku o tome.

Napomenuo je da je Srbija izložena različitim pritiscima zbog rezolucije i prijema, kako je rekao, “takozvanog Kosova u Savjet Evrope, a da je meta srpski narod”.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button