Vijesti

NOVI UDAR ČOVIĆU: Načelnik se otima kontroli, Bošnjaci i Srbi na margini

Danas su raspisani Lokalni izbori u BiH koji će biti održani 6. oktobra. Sa rastom temperatura u Hercegovini raste i politička napetost u pojedinim gradovima poput Čapljine gdje bi se mogao desiti pravi politički rat.

 

Prema informacijama, trenutni gradonačelnik Čapljine, Smiljan Vidić, priprema se za petu uzastopnu kandidaturu, što bi ga učinilo dugogodišnjim liderom sličnim Titu. Međutim, suočava se s teškoćama jer HDZ želi novi profil u Čapljini zbog optužnica protiv njega. Unatoč tome, Vidić planira ići na izbore kao neovisni kandidat, što će izazvati političke potrese.

Vidić već dulje od 16 godina dominira političkom scenom Čapljine, ali odlučujuća bitka s HDZ-om će biti izazovna.

Očekuje se da će opozicija, posebno “H” stranke, možda kandidirati Peru Previšića, predsjednika Čapljinske neovisne stranke. Politika u Čapljini će biti dinamična, a manje stranke možda budu ključni faktor u formiranju većine u gradskom vijeću nakon izbora.

Jedna od značajki dosadašnje vladavine Vidića i HDZ-a je kontinuirano pogoršanje odnosa s Bošnjacima i Srbima u Čapljini. Vidić se posebno istaknuo u tome tijekom svog mandata koji se sada bliži kraju, pogotovo u odnosu prema Bošnjacima. Godinama su oni bili marginalizirani, što se očitovalo kroz nedostatak imenovanja predsjednika Gradskog vijeća između druga dva naroda u Čapljini, Bošnjaka ili Srba. Vidić ih je ignorirao, što se vidi kroz manjak zaposlenih u javnim institucijama i tvrtkama, kao i prema Islamskoj zajednici.

Ovo su samo neki od problema s kojima se suočavaju Bošnjaci i Srbi u Čapljini, gdje su često tretirani kao građani drugog ili trećeg reda. Ni Hrvati koji ne podupiru vladajuću stranku nisu u boljem položaju, jer se sudbina često kroji prema političkoj lojalnosti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button