Vijesti

NIJEMCI PALE ALARM: S Balkana stižu opasni signali, namjere Dodika mora zaustaviti Schmidt

Predsjednik RS Milorad Dodik izjavio je sredinom travnja, u prisustvu visokih dužnosnika Beograda, da ne vidi “smisao ostanka u Bosni” te je najavio da će se “okrenuti neovisnosti”. Istovremeno, tvrdi da u Srebrenici nije bilo genocida, što se ne slažu Ruanda i Njemačka. One su u Ujedinjenim narodima predložile rezoluciju kojom bi se 11. srpnja proglasio međunarodnim Danom sjećanja na genocid u Srebrenici. Vlada Srbije i RS-a protivi se toj rezoluciji, tvrdeći da bi ona nepravedno optužila srpski narod kao krivca.

Deutsche Welle izvještava o zabrinjavajućim spekulacijama o sudbini 150.000 povratnika u RS-u, Bošnjaka protjeranih tijekom rata od 1992. do 1995. godine. Nedavno je Dodik sugerirao da bi bosanski muslimani, koji čine većinu stanovništva BiH, trebali živjeti na manje od četvrtine teritorija, te upozorio da bi usvajanje UN-ove rezolucije o Srebrenici moglo dovesti do mirnog odcjepljenja od BiH.

 

Dodik je izjavio: “Ljudi u RS-u su bijesni i neće prihvatiti suživot s bosanskim muslimanima.” Deutsche Welle upozorava da Dodikova retorika o 25 posto teritorija za Bošnjake podsjeća na prijašnje etničko čišćenje u ratu u BiH. Politolog Alexander Rhotert ističe da su masovni zločini u Bosni dokumentirani i dokazani pred Međunarodnim sudom za ratne zločine, a Srebrenica je kvalificirana kao genocid.

Dodik je sredinom travnja otputovao u Rusiju s kolegom Nešićem, ministrom sigurnosti BiH, gdje su se sastali s tajnikom ruskog Vijeća za nacionalnu sigurnost Nikolajem Patruševim. Rhotert kritizira visokog predstavnika za BiH, Christiana Schmidta, zbog nedostatka reakcije na Dodikova kršenja Daytonskog sporazuma. EUFOR, mirovne trupe EU-a, trebale bi pojačati patrole na područjima s povratnicima, s obzirom na 150.000 potencijalnih žrtava.

Rhotert smatra da je nužno djelovati preventivno kako bi se zaštitili povratnici od prijetnji i ponovne traumatizacije, primjerice kroz vojno osigurane zaštitne zone, akcije evakuacije i zone zabrane leta.

Neki mogu smatrati taj scenarij nerealnim, ali za one koji su preživjeli srpske masakre 1992. godine, strah je stvaran, posebno jer srpske četničke postrojbe godišnje slave svoje masakre u Višegradu, dok Putinovi “Noćni vukovi” defiliraju kroz RS, a predsjednik RS-a negira genocid.

Za vrhovnog zapovjednika NATO-a za Europu, generala Christophera Cavolija, situacija je ozbiljna, s potencijalom za eskalaciju etničkih napetosti u BiH. RS pokušava oslabiti autoritet države i odnose s EU-om i NATO-om, dok održava tesne veze s Rusijom. Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg izrazio je duboku zabrinutost zbog “kontinuirane separat

Ana Brnabić je izjave generala Cavolija ocijenila “uznemirujućom porukom”.

“To će biti presedan ako proguraju rezoluciju o Srebrenici u Općoj skupštini UN-a. Otvorit će Pandorinu kutiju. Neka im Bog svima pomogne s onim što će to izazvati”, kazala je ona.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button