Vijesti

NEVJEROVATNO: Ministar u Vladi RS priznao sve

Iz budžeta Republike Srpske prošle godine izdvojeno je više od 28,1 milion KM za subvencije traktora u poljoprivrednoj proizvodnji. Međutim, prema riječima ministra poljoprivrede Save Minića, došlo je do zloupotreba, odnosno preprodaje tih traktora u Federacije BiH.

– Mislim da je bilo zloupotreba, ali vjerujem da su takvi slučajevi bili minimalni. Imali smo kontrole prilikom kupovine i registracije traktora, kao i redovne i vanredne kontrole na terenu. Teško je pouzdano reći, ali vjerujem da su se takve zloupotrebe događale na terenu. Na primjer, došli bismo u kontrolu u Šamac kod poljoprivrednika koji je udaljen oko tri kilometra od Federacije BiH i tvrdi da mu je traktor na popravci, te ga dovozi preko noći na pregled – ilustrirao je Minić.

Dodao je da je razgovarao na tu temu i s ministrom poljoprivrede Federacije BiH te su dogovorene takve kontrole.

– Mislim da smo poduzeli sve mjere kako bi se to spriječilo, jer smo uvjetovali povećanje zemljišnog resursa i stavili zabranu otuđenja. Ne vjerujem da bi netko rizikovao kupovinu traktora od nekoga ako ga ne može prevesti na svoje ime i držati ga u svom vlasništvu. Također, sada i na području Federacije BiH postoje budžetske potpore za nabavku traktora – istakao je Minić.

Potvrdio je da Ministarstvo poljoprivrede RS ima neizmirenih obaveza prema poljoprivrednim proizvođačima u iznosu od oko 70 miliona KM.

– Da, imamo neizmirenih obaveza. Ali, u utorak smo isplatili pet miliona KM, ostalo je samo za mehanizaciju, traktore i priključke da isplatimo. Očekujem da ćemo to isplatiti naredne sedmice. Napominjem da smo isplatili oko 110 miliona KM, te da su nas troškovi vezani uz svinjsku afričku kugu neplanirano dodatno opteretili. Ipak, uvjeren sam da je trenutno situacija s tom bolešću u RS pod kontrolom, te da je ostalo oko 800.000 KM da se isplate uzgajivačima svinja od planiranih 24 miliona KM.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button