Vijesti

Na današnji dan: Ispred zgrade UN-a zavijorila se bh. zastava s ljiljanima

Ruski predsjednik Boris Jeljcin smijenio je ministra odbrane i nekoliko visokih generala, nakon što su odbili da smanje budžet i da izvrše reorganizaciju vojske

337. Umro rimski car Konstantin I Veliki, prvi rimski car koji je prihvatio kršćanstvo u Rimskom carstvu. Godine 325. sazvao je prvi kršćanski sabor u Nikeji.

1813. U Leipzigu rođen njemački kompozitor Richard Wagner, reformator opere i orkestra. Stvarao je muzičke drame epskih razmjera, proširio Beethovenov simfonizam u operskoj partituri i postigao prožimanje dramske radnje i muzike.

1885. Umro francuski književnik Victor Hugo. Nakon državnog udara Napoleona Bonaparte, odlazi u 19-godišnje izgnanstvo, gdje je napisao najpoznatija djela, romane “Jadnici” i “Zvonar Bogorodičine crkve

1859. Rođen engleski pisac Arthur Conan Doyle, proslavljeni autor kriminalističkih romana u kojim su glavni junaci detektiv Sherlock Holmes i njegov prijatelj dr. Watson.

1873. Umro italijanski pisac Alessandro Manzoni, čije su djelo i ideje snažno uticali na nacionalni pokret rizorđimento četrdesetih godina 19. vijeka.

1943. U Moskvi je saopšteno da je raspuštena Komunistička internacionala.

1970. Umro jugoslovenski reditelj i scenograf Bojan Stupica. Od 1949. bio je reditelj i jedan od glavnih organizatora u Jugoslovenskom dramskom pozorištu u Beogradu, a od 1957. režirao je u beogradskom Ateljeu 212 i u Narodnom pozorištu.

1972. Predsjednik SAD-a Richard Nixon susreo se u Moskvi s predsjednikom Vrhovnog sovjeta SSSR-a Leonidom Brežnjevom, kao prvi američki predsjednik koji je posjetio Sovjetski savez

1972. Cejlon je postao republika u okviru Britanskog komonvelta pod nazivom Šri Lanka.

1992. Republika BiH primljena u članstvo UN-a. Među 178 zastava, na jarbolu ispred Palate UN-a zavihorila se zastava Bosne i Hercegovine. Istog dana u UN su primljene Slovenija i Hrvatska.

1994. Pobunjenici u građanskom ratu u Ruandi zauzeli međunarodni aerodrom u Kigaliju i ključnu kasarnu vladinih snaga, otklonivši najveću prepreku u pohodu na glavni grad.

1997. Pola miliona Poljaka pohrlilo je da vidi svog zemljaka, papu Ivana Pavla Drugog tokom njegove desetosatne posjete toj zemlji.

1997. Ruski predsjednik Boris Jeljcin smijenio je ministra odbrane i nekoliko visokih generala, nakon što su odbili da smanje budžet i da izvrše reorganizaciju vojske.

1998. Glasači u Sjevernoj Irskoj izglasali mirovni ugovor kojim je okončana 20-godišnja borba između protestanata i katolika. Za ustavne promjene glasalo je 95 % glasača.

2000. Izraelske sudije oborile zakon koji je branio ženama da se mole ispred Tora arabeski na Zapadnom zidu, jevrejskom sveštenom mjestu.

2003. Savjet bezbjednosti UN-a ukinuo 13-godišnje sankcije Iraku, istovremeno dajući SAD-u i Velikoj Britaniji velika ovlaštenja u vođenju te zemlje i njene naftne industrije

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button