Vijesti

Munira Subašić: “Rezolucija je potrebnija Srbiji, nego nama”

“Danas usvojena Rezolucija pokazala je da zlo nije pobjedilo. Mi majke ne likujemo zato što je usvojena Rezolucija. Naprotiv, nama je Rezolucija dokaz da dobro može pobjediti zlo.

A genocid koji se dogodio u Srebrenici je najveće zlo koje se može dogoditi jednom narodu. Zato hvala svima koji su prepoznali važnost usvajanja ove Rezolucije”, poručila je u razgovoru za Politicki.ba majka Munira Subašić, predsjednice Udruženja “Majke enklava Srebrenice i Žepe”, nakon što je danas Generalna skupština UN-a usvojila Rezoluciju o Srebrenici.

Subašić navodi da će od danas “sve biti drukčije nego što je bilo do danas i nama, i njima i svima”, ne krijući nadu da će svi “nešto naučiti iz danas usvojene Rezolucije”.

“Rezolucija je potrebnija njima, to jest, Srbiji, Rs-u i njihovoj djeci, nego nama.

Mi znamo šta je bilo, znaju i oni, samo obmanjuju svoju djecu, guraju ih da žive u laži, umjesto da ih odgajaju u istini o onome šta je bilo, jer ta djeca nisu kriva šta je neko radio 1995. godine.

Ja i sve majke kojima su u genocidu ubijena djeca, koje su ostale same, od kojih mnoge nisu ni dočekale da ukopaju njihove kosti, ponosno hodamo svijetom jer smo svoju djecu odgojile da ne mrze, da se ne svete. Nikad nije zabilježeno da je neko od naše djece i pomislio da se osveti, a toliko su ta djeca propatila”.

Subašić poručuje da se mora znati prava istina o genocidu jer “bez istine nema pravde,a bez pravde nema povjerenja, a bez povjerenja nema pomirenja”, kaže.

“Razlike među ljudima su dobre, ali podjele nisu dobre, ne smijemo se dijeliti na Srbe, Hrvate, Bošnjake, muslimane, pravoslavce, katolike…. nego se moramo dijeliti na dobre i loše ljude. Moramo raditi da svima nama bude dobro.

Zaboraviti ne smijemo što nam se dogodilo, jer, ako zaboravimo, ponovit će nam se. Mislim da smo mi majke Srebrenice pokazale dostojanstvo, posebno kad je u pitanju borba za pravdu i istinu i zato s pravom mogu reći da sve majke svijeta treba da uče od nas”, poručila je u razgovoru za Politicki.ba Munira Subašić.

Već 28.maja, kako nam je kazala Subašić, majke putuju u Njujork, u UN, gdje će prisustvovati izložbi u organizaciji Memorijalnog centra Potočari, zatim vrlo značajnoj debati koja će se održati ovim povodom, a potom i postavljanju kamena temeljca za “Cvijet Srebrenice”.

“Ponosna sam na ljepotu tog cvijeta i sve ono što će činiti ambijent u kome će Cvijet biti postavljen, ali i podaci koji će na njemu biti ispisani”.

Subašić izražava veliku zahvalnost predstavnicima Bosne i Hercegovine u UN-u na čelu sa Zlatkom Lagumdžijom, kao i svim drugim diplomatama, članovima Predsjedništva itd, koji su doprinjeli usvajanju Rezolucije.

Zahvalna je, također svim zemljama koje su glasale za usvajanje Rezolucije, ističući da ipak njihov stav pokazuje da “treba vjerovati u pravdu i u dobro među ljudima”.

“Iznenadile su me neke muslimanske zemlje koje su ostale suzdržane prilikom glasanja, ali očigledno njihovi biznisi su prevagnuli nad istinom o genocidu. Slušala sam posebno, predstavnika Ujedinjenih Arapskih Emirata koji potvrđuje da je bio genocid, ali, na glasanju ostaje suzdržan. Pa mi u BiH znamo koji je interes Emirata u Srbiji, ako je to prevagnulo, neka im bude”, rekla je Subašić.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button