Vijesti

Milorad Dodik: Ništa se nismo dogovorili, poslije usvajanja rezolucije će biti teško uopšte razgovarati

Nismo ništa konkretno dogovorili ili nije bilo moguće dogovoriti. Bilo je i nekih drugih pitanja, ali ona su bila van dnevnog reda, poručio je Dodik

U večerašnjem sastanku stranaka partnera na nivou BiH, održanom u Parlamentarnoj skupštini BiH u Sarajevu, lider SNSD-a Milorad Dodik je istakao da je sastanak ostao nezavršen te da će se razgovori nastaviti u narednih sedam dana. Dodik je naglasio važnost rješavanja pitanja poput budžeta BiH i reforme Centralne izborne komisije, koje su prethodno dogovorene, ali nisu realizovane. Dodik je također istakao da stranačka percepcija na pitanje izbornog zakona zahtijeva daljnju raspravu.

Očigledno je da može da se formalno-pravno pristupi promjeni Centralne izborne komisije. Ovaj sastanak ostao je nezavršen, tako da u naredih sedam dana ponovo treba da nastavimo na ove teme dok se upoznaju partneri sa formalno-pravnim mogućnostima i za jedno i drugo pitanje.

Treće pitanje koje je bilo, bilo je pitanje plana rasta vezano za projekt EU, a treba reći da smo učestvovali u ime RS na nivou premijera, da je 113 raznih reformi koje su tamo navedene, dogovoreno je 110, tri koje su ostale, danas su veoma teške i neprihvatljive. Jedno od tih je da se odustane od veta na nivou odlučivanja u BiH, što mi ne možemo da prihvatimo i nećemo da prihvatimo i to je ustavno pitanje, nije pitanje volje ili reforme ili ne znam ni ja kojeg dokumenta.

Tako da je ostao u suštini nezavršen sastanak. Nismo ništa konkretno dogovorili ili nije bilo moguće dogovoriti. Bilo je i nekih drugih pitanja, ali ona su bila van dnevnog reda. Nama predstavlja ozbiljan problem činjenica da je mimo struktura odlučivanja predviđenih ustavom, zakonima i poslovnicima o radu Predsjedništva, Parlamentarne suštine i bilo koga drugog organa, unilateralno sam, bez ikakve sugestije, i mi smatramo da je to podvala ambasadoru u UN-u, Lagumdžija pokrenuo pitanje rezolucije vezano za Srebrenicu. Mi tražimo odgovornost za tako nešto. To je pitanje o kojem će se morati razgovarati ako se želi održati bilo kakva mogućnost za bilo kakav dogovor u BiH. Poslije donošenja te eventualne rezolucije, mnoge stvari u BiH će biti teško uopšte razgovarati i dogovarati.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button