Vijesti

Milorad Dodik najavio izgradnju spomen-obilježja borcima VRS: Biće tu i imena Bošnjaka koji su ginuli za slobodu

Ključna riječ srpske istorije je slobode, za koju se ginulo, davalo i nije oklijavalo, rekao je Dodik

Predsjednik RS-a Milorad Dodik najavio je danas da će centralno spomen-obilježje poginulim borcima Vojske Republike Srpske u Banjoj Luci biti simbol koji će ova generacija ostaviti iza sebe kao dokaz svoje sposobnosti. Dodik naglašava da spomenik treba biti simbol poštovanja prema onima koji su stradali za slobodu, ali i mjesto okupljanja. Tražit će od Ministarstva unutrašnjih poslova da iz jedinice Garde osigura vječnu stražu. Dodik navodi da je njegov kabinet izdvojio sredstva za izgradnju, a Vlada i Gradska uprava, pod vodstvom gradonačelnika, zajednički ulažu napore kako bi se spomenik izgradio do kolovoza.
Dodik je istakao da ovo treba da bude mjesto stalnih inovacija, posebno digitalne tehnologije da bi se iščitavaju imena svih stradalih.

– Ovo je monument koji će ova generacija, bez obzira na političku pripadnost, ostaviti iza sebe kao dokaz naše sposobnosti da možemo da ovo uradimo, naglasio je Dodik u obraćanju

Dodik je naveo da su najveću cijenu dali poginuli borci, ali je naglasio da su zajedno sa Boračkom organizacijom riješe teške probleme njihovih porodica, poput stambenog zbrinjavanja

Ovim stavljamo prst u oko drugima, oni ne žele da gledaju, oni nas ne slušaju, rekao je Dodik i dodao da kod Srba nema porodice u kojoj nekog nema, da li stradao u ovom ili nekom prošlom ratu, javlja Srna.

Dodik je podsjetio na činjenicu da je u prošlom vijeku izgubljeno pola srpske populacije, “što govori da su Srbi stradalnički narod i da su meta”, te da on, kao predsjedik RS, može da posvjedoči o “nepravdi prema srpskom narodu i Srbiji”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button