Vijesti

KONAČNO: Poznato kada će se glasati o rezoluciji o Srebrenici

Generalna skupština Ujedinjenih nacija utvrdila je konačan datum glasanja o rezoluciji o Srebrenici. Glasanje će se održati u četvrtak, 23. maja, u 10:00 sati po lokalnom, odnosno u 16:00 sati po srednjoevropskom vremenu. Ovo je treći put da se govori o datumu glasanja o rezoluciji o Srebrenici, koju su predložile Njemačka i Ruanda. Prvi predviđeni datum bio je 27. april, a zatim 2. maj.

Rezolucijom se ustanovljava 11. juli kao Međunarodni dan sjećanja na Srebrenicu. Također, ovim dokumentom se osuđuje genocid u Srebrenici i naglašava kako bi ovaj zločin trebao biti opomena čovječanstvu da se nešto slično nikada i nigdje ne ponovi.

Ono što nije uključeno u rezoluciju je bilo kakva osuda ili proglašavanje nekog naroda genocidnim. Uprkos tome, političari iz RS-a i Srbije, posebno vladajuća garnitura, uporno tvrde da se rezolucijom srpski narod proglašava genocidnim, što je potpuno netačno. Osim toga, rezolucija nije pravni dokument koji može poslužiti kao osnova za bilo kakvu pravnu radnju, poput pokretanja tužbe. Ipak, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i njegovi saradnici tvrde da će rezolucija poslužiti kao osnova za navodnu tužbu BiH za ratnu odštetu, što je također laž.

Zanimljivo je da je glasanje o rezoluciji zakazano za 23. maj, samo dan nakon obilježavanja 32. godišnjice prijema BiH u punopravno članstvo UN-a. Tada se zastava sa ljiljanima, tadašnja službena zastava Republike BiH, zavijorila ispred sjedišta UN-a na East Riveru. Istog dana, podsjećamo, u punopravno članstvo UN-a primljene su i Hrvatska i Slovenija.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button