Vijesti

HELEZ OTKRIVA: “Na pet mjesta proizvodimo dronove, a imamo i jače stvari – pozivam Dodika da ih vidi”

Također, Helez je odgovorio na optužbe članice Predsjedništva BiH Željke Cvijanović da “huška na rat”, rekavši da to nije istina, već obavlja posao koji bi Cvijanović trebala raditi sa druga dva člana državnog predsjedništva.

Što se tiče dronova, na pet mjesta imamo proizvodnju dronova, to nije nikakva tajna. Problem je što su u Srbiji smatrali da je to nešto spektakularno. Pozivam Dodika da dođe sa mnom, da to vidi, kada bude gotovo. Mi proizvodimo veće i jače stvari od dronova, sve je to legalno,” izjavio je ministar obrane BiH, Zukan Helez.

 

Helez je ponovio da su postojali paravojni kampovi na području entiteta Republika Srpska, ali da su bili “privremenog karaktera” i da ih svake godine pohađaju “studenti i srednjoškolci”. Državni ministra je kazao kako je “50 svjedoka pred Tužilaštvom BiH” potvrdilo njegove navode.

Također, Helez je odgovorio i na optužbe članice Predsjedništva BiH Željke Cvijanović kako “huška na rat” odgovorivši da to ne radi, nego radi posao koji bi trebala raditi Cvijanović sa druga dva člana državnog predsjedništva.

Jučer je održana sjednica Vijeća ministara BiH na kojoj se trebalo raspravljati o izmjenama Izbornog zakona, ali i o zakonu o sudu. Vi ste iskoristili pravo veta i skinuli oba zakona sa dnevnog reda?

Nisam ja iskoristio pravo veta, ali sam upozorio predlagača da ću ga iskoristiti i onda je predlagač povukao zakon. Zbog čega sam to uradio? Prvo, taj zakon je zakasnio i drugo – nije prošao sve procedure, nije rezultat političkog dogovora. Nije mi odgovarala ni suština, u jednom članu se reguliše izbor Predsjedništva i govori se samo o tri kantona, što je nonsens i kontra svih presuda u Strazburu. Ključno je – da smo pustili da ovaj zakon prođe onda bi imali dva izborna zakona i to nema nigdje u svijetu. Bio sam opravdano protiv toga.

U prijedlogu HDZ-ovog zakona nema rješenja za slučaje “Sejdić i Finci”, kao i druge presude Evropskog suda za ljudska prava, ali iz ove stranke opravdavaju zakon time što je “privremenog karaktera”?

Prvo ovaj zakon je kontra Ustava Bosne i Hercegovine i nije evropski.

Iz HDZ-a i jučer optimistični, iako je zakon povučen s dnevnog reda, nadaju se domaćem rješenju. Ima li uopšte mjesta za ovaj optimizam?

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button