Vijesti

Haris Zahiragić poručio Konakoviću: Neodgovoran si, ne piše sve na Wikipediji, izdali ste Bošnjake

Izdali ste Bošnjake i našu ustavnu poziciju i ostat ćete zauvijek upamćeni kao takvi, istakao je Haris Zahiragić

 

Haris Zahiragić, delegat SDA u Domu naroda Parlamenta FBiH, izrazio je svoje mišljenje na društvenim mrežama u vezi s izjavom ministra vanjskih poslova BiH Elmedina Konakovića. Konaković je prozvao potpredsjednika FBiH Refika Lendu i SDA u vezi s imenovanjem aktuelnog saziva Vlade FBiH. Zahiragić je odgovorio da su ih smatrali izdajnicima Bošnjaka i ustavne pozicije. Također je komentirao Schmidtovu intervenciju u Ustav Federacije BiH, navodeći da izmjene nisu dugoročne te da su neke odredbe ipak bile jednokratne.

U nastavku prenosimo Zahiragićevu reakciju:

– Republika Hrvatska ima građanski Ustav gdje većina u jednodomnom Parlamentu imenuje Vladu, a predsjednik Države samo povjerava mandat za sastav Vlade osobi koja ima najveće šanse za okupljanje većinu (uglavnom na osnovu potpisa koji dokazuju većinu).

Ako već pokušavate povlačiti paralele između Bosne i Hercegovine  i Hrvatske, zašto je mandat za sastav Vijeća Ministara dobila Borjana Krišto, kada stranka koja je delegirala nije pobijedila na izborima?

Predsjednik i potpredsjednici se biraju u Parlamentu, te oni odražavaju volju klubova naroda i opšte većine.

Suspenzijom Ustava Federacije BIH, glas Bošnjaka Refika Lende nuliran je, te su Vladu imenovali Hrvatica Lidija Bradara, Srbin Igor Stojanović i Njemac Christian Schmidt

 

Zašto niste formirali Vijeće Ministara prostom većinom u Predstavničkom domu, bez SNSD-a recimo?

Zato što je naše ustavno uređenje mnogo kompleksnije, jer imamo dva doma Parlamenta, jer pored opšte imamo i entitetsku većinu u Predstavničkom domu PSBiH, jer imamo Dom naroda PSBIH.

Kada je Vlada Federacije u pitanju, do posljednjih Schmidtovih amandmana, ona je bila utemeljena na polupredsjedničkom sistemu, gdje Predsjednik FBiH uz saglasnost oba potpredsjednika IMENUJE VLADU Federacije BIH, a većina u Predstavničkom domu je samo potvrđuje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button