Vijesti

Denis Bećirović: Pet opasnih obmana čelnika entiteta Rs

Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Denisa Bećirovića obratio se danas na sjednici Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija u Njujorku, povodom Izvještaja visokog predstavnika o situaciji u BiH.

Njegovu poruku prenosimo u nastavku:

prije svega, želim Vam uspješno predsjedavanje Vijećem sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN) u ovim turbulentnim vremenima. Pozdravljam i sve uvažene ambasadore, kao i gospodina Christiana Schmidta, visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, čiji izvještaj doprinosi sagledavanju trenutnih prilika u našoj državi.

Posebno naglašavam, visoki predstavnik je jedini ovlašten da podnosi izvještaj Vijeću sigurnosti UN-a.

To pravo unutar suverene države Bosne i Hercegovine nemaju entiteti niti drugi, niži nivoi vlasti. Zato su tzv. izvještaji koji dolaze iz entiteta Rs pravno neutemeljeni. Poveljom UN-a predviđeno je da se pred organima i tijelima UN-a obraćaju države. Jedini subjekt međunarodnog prava je nezavisna i suverena država BiH.

Uvaženi predsjedavajući,

dozvolite mi da predstavim ključne probleme, izazove i opasnosti u Bosni i Hercegovini, kao i moguće pravce kretanja za prevazilaženje trenutne krize.

Obraćam Vam se u ime države BiH, čiji su milenijski historijski korijeni snažni i neraskidivi.

U posljednjih dvadeset devet postdejtonskih godina BiH je još jednom potvrdila svoju snagu i otpornost.

Uprkos brojnim blokadama, opstrukcijama i pritiscima, razvoj naše države je nastavljen, pokazujući i u ratu i u miru da uništenje Bosne i Hercegovine nije moguće.

Bosna i Hercegovina je punopravna članica UN-a, Vijeća Evrope i država koja se nalazi pred vratima Evropske unije (EU) i Sjevernoatlantskog saveza (NATO).

U martu ove godine napravljen je važan korak prema članstvu u Evropskoj uniji (EU). Evropsko vijeće je donijelo odluku o otvaranju pregovora EU sa BiH. To je ogromno ohrabrenje za građane naše zemlje. Koristim ovu priliku da izrazim zahvalnost EU i NATO-u za posvećenost i podršku Bosni i Hercegovini.

Svijet treba znati istinu. Ključni problemi Bosne i Hercegovine nisu nastali u našoj državi, već izvan njenih granica.

To su utvrdili i najviši sudovi UN-a. Haški tribunal je prošle godine, u presudi čelnicima Državne bezbjednosti Srbije, definirao pravnu prirodu rata vođenog protiv Republike Bosne i Hercegovine.

Pravosnažnim presudama ovog suda UN-a potvrđeno je da u Bosni i Hercegovini nije bio građanski rat, već međunarodni oružani sukob.

Ove presude sudova UN-a imaju ogroman značaj jer govore šta je bio i ostao suštinski problem. To su pokušaji izvana da se naša država oslabi i uništi. To je esencija svih problema u Bosni i Hercegovini u zadnje četiri decenije.

U julu ove godine obilježavamo 29. godišnjicu genocida počinjenog nad Bošnjacima u i oko Srebrenice.

To je strašno podsjećanje na nedavnu prošlost Bosne i Hercegovine, ali i opomena da moramo biti oprezni. Presude o počinjenom genocidu utvrdili su najviši sudovi UN-a. To je pravna činjenica.

Nažalost, čelnici entiteta Rs ne poštuju presude sudova UN-a. Štaviše, oni glorificiraju presuđene ratne zločince i poručuju da žele nastaviti politiku ratnih zločinaca. To se može shvatiti kao prijetnja novim genocidom.

Za čovječanstvo je važno da Generalna skupština UN-a usvoji rezoluciju o sjećanju i obilježavanju genocida u Srebrenici 1995.

Ova rezolucija ima ogroman značaj za širenje istine i svijesti o počinjenom genocidu nad Bošnjacima. Ona je važan civilizacijski iskorak u borbi za istinu i pravdu.

Organi vlasti entiteta Rs ne poštuju cjelinu Dejtonskog sporazuma i njegovih aneksa.

Oni selektivno tumače Dejtonski sporazum i podrivaju nezavisnost, suverenitet i državnost BiH. Takvom neodgovornom politikom ugrožavaju mir i stabilnost.

Posljednji izvještaj visokog predstavnika to naglašava.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button