Vijesti

Da li će vlast preživjeti turbulencije? – “Sve je politkanstvo, haos na haos i ne može izaći na dobro”

Tri stranke u vladajućoj koaliciji već mjesecima stagniraju u pregovorima, a to se ne može promijeniti dok se ne stavi fokus na dobrobit građana.

Trakavica se nastavlja. Nakon turbulentnih sukoba i otvorenih nesuglasica, državna koalicija je privremeno stavila stvari na čekanje. Bar tako izgleda. Ključne inicijative, kako tvrdi jedan član Vijeća ministara BiH, su gurnute pod tepih. Zakoni koji su bili temeljni za napredak su uklonjeni s dnevnog reda posljednje sjednice Vijeća ministara. Izborni zakon BiH i Prijedlog zakona o Sudu čekaju na konsenzus koalicijskih partnera.

PRILIKA JE PROPALA
Trojka, HDZBiH i SNSD započeli su optimistično, uz podršku međunarodne zajednice, s pripremama za evropski put BiH. No, kao i mnoge koalicije prije njih, zapeli su na pitanju Izbornog zakona BiH. Ovaj put su ignorirali obavezu usklađivanja Izbornog zakona, ali i ključniji zakon, koji je uvjet Evropske komisije – prijedlog zakona o Sudu BiH. Ministar pravde Bosne i Hercegovine, Davor Bunoza (HDZBiH), ističe da je Izborni zakon BiH ključan za evropski put zemlje, no izbjegava spomenuti kritike predstavnika međunarodne zajednice na prijedlog zakona iz njegove stranke.
– Čuo sam tvrdnje da prvo moramo usvojiti Izborni zakon, koji je nametnut od visokog predstavnika, prije nego što raspravljamo o njemu. To nije točno. U uvodu tog zakona jasno stoji da su te izmjene privremenog karaktera dok ih ne usvoji Parlamentarna skupština u tom obliku ili s promjenama. Imamo priliku raspravljati, mijenjati i nadopunjavati ga, branio se Bunoza.

Što se tiče prijedloga zakona o Sudu BiH, Bunoza je izjavio da je prije rasprave podnio zahtjev za povlačenje tog prijedloga.

Stranke koriste reforme i mnoga druga pitanja za političko pozicioniranje pred lokalne izbore, naglašava Latal.
– Postojale su neke naznake da bismo se mogli složiti oko tog zakona. Međutim, kada sam shvatio da nema konsenzusa, odlučio sam ponovno pokrenuti dodatne pregovore kako bismo uskladili taj zakon, s obzirom na to da je to ključno za nastavak pregovora s EU, zaključio je Bunoza.

Postoji očita nedostatak dogovora jer su stavovi o Izbornom zakonu proturječni. Prijedlog HDZ-a, koji uključuje izbor članova Predsjedništva BiH, nije prihvatljiv za ostale stranke, ali nema popuštanja. Ilija Cvitanović, predsjednik HDZ-a 1990 i delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, izjavio je da je kriza trajna kategorija u BiH.
– Potrebni su nam učinkoviti mehanizmi i sankcije za one koji ne obavljaju svoj posao. Ako se osvrnemo unatrag, primijetit ćemo da je uvijek bilo turbulentno u Bosni i Hercegovini. U posljednjih 12 godina, vlast nije stabilno funkcionirala niti trećinu vremena. Krize su bile konstantne. Mi smo osuđeni na stalne blokade, krize i prevare u ovim okolnostima, izjavio je Cvitanović.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button