Vijesti

Ramiz Salkić: Dodik ne želi ponoviti Karadžićeve greške, zna on šta radi i to je preopasno

Kada je riječ o Dodikovim narednim planovima, odnosno Izbornom zakonu RS, Salkić smatra kako je od OHR-a sada potrebno vidjeti snažnu reakciju

Ramiz Salkić, zastupnik SDA u NSRS, izjavio je da se prijetnje predsjednika RS Milorada Dodika po mir, sigurnost i teritorijalni integritet BiH potcjenjuju.

– On često u izjavama koristi da ne želi rat, želi mir, želi da se ovo sve mirno završi, ne želeći ponoviti greške ratnog zločinca Radovana Karadžića koji je rekao da Bošnjaci neće opstati, da Bosna neće opstati. Znaju šta govore, ali i šta rade. Preopasna je politika koju provodi Dodik, koja nažalost nije sankcionisana na vrijeme i došli smo danas u ovu situaciju. Mislim da će dalje raditi na ugrožavanju mira i stabilnosti, rekao je Salkić.

Kada je riječ o Dodikovim narednim planovima, odnosno Izbornom zakonu RS, Salkić smatra kako je od OHR-a sada potrebno vidjeti snažnu reakciju.

– Jasno je da se direktno krši Dejtonski mirovni sporazum, nadležnost i prava Izborne komisije BiH. Neophodna je snažna i ozbiljna reakcija OHR-a ako dođe do eventualnog usvajanja prijedloga ovog zakona jer je jasno da Dodik ide do kraja. Ako se ne preduprijedi, možda će posljedice biti veće. Ako nastavi voditi igru i povlačiti prve poteze, sigurno da ćemo biti u većim problemima. Onaj ko je zadužen da prati provedbu Dejtonskog mirovnog sporazuma i ima mehanizme, treba da povlači prve poteze, rekao je on.

Iz opozicije su već najavili kako neće podržat novi Dodikov zakon, preciznije to su kazali iz PDP-a i SDS-a, a nekadašnji potpredsjednik RS smatra kako je važno da unutar ovog političkog korpusa iz reda srpskog naroda ima onih koji su spremni poštovati Dejtonski mirovni sporazum.

– Mislim da će ostati na toj liniji. Ako ne podrže taj zakon i iskažu spremnost da ne izađu na izbore po njemu, onda je besmisleno što radi Dodik, ali to ne isključuje obavezu sankcionasanja antidejtskog djelovanja, poručio je Salkić.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button