Vijesti

Rami Isaku se ovo neće svidjeti – Ambasada SAD-a traži suspenzije

Javni funkcioneri protiv kojih se vodi istraga zbog zloupotrebe položaja treba da budu suspendovani do okončanja istrage, poručili su iz Ambasade SAD-a

Američka ambasada u BiH neprestano pokušava ukazzati domaćim političarima na ponašanja koja nisu u skladu sa njihovim statusom i funkcijom koju obavljaju. Ovaj put na meti kritika Ambasade SAD-a našao se ministar unutrašnjih poslova FBiH Ramo Isak.

Povod je Isakova reakcija nakon puštanja na slobodu v.d. direktora Federalne uprave policije Vahidina Munjića i organizovanje proslave.

– Šokantno je da ministar unutrašnjih poslova FBiH, koji je odgovoran za održavanje vladavine prava, proslavlja povratak na posao visokih službenika Uprave policije Federacije BiH koji su uhapšeni, osumnjičeni i pod istragom za teška krivična djela. Ovi policijski službenici imaju pravo da se brane na sudu od bilo kakvih optužbi, ali optužbe protiv njih nisu nešto za slavlje. Niko nije iznad zakona.

To je izdaja povjerenja javnosti kad god su službenici za provođenje zakona, tužilaštvo ili sudstvo koji su odgovorni za održavanje vladavine prava optuženi za njegovo kršenje. U suprotnosti je sa opredjeljenjem za vladavinu prava da bi Ministarstvo unutrašnjih poslova Federacije BiH dozvolilo policijskim službenicima koji su pod istragom zbog zloupotrebe položaja da se vrate na posao. Javni funkcioneri protiv kojih se vodi istraga zbog zloupotrebe položaja treba da budu suspendovani do okončanja istrage, poručili su iz Ambasade SAD-a.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button