Vijesti

MILORAD DODIK NAJAVIO VELIKI MITING U BANJOJ LUCI: “NAPUŠTAMO ODLUČIVANJE U BOSNI I HERCEGOVINI

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik se obratio javnosti nakon sastanka s državnim vrhom Srbije gdje je glavna tema bila usvajanje Rezolucija o genocidu u Srebrenici.

Dodik je kazao kako je obavijestio predsjednika Srbije povodom Rezolucije o Srebrenici te da mu je veoma zahvalan što je stao na stranu “RS-a”.

“Rekao sam i javno govorim genocid se nije desio to je izmišljena forma da se satanizuju Srbi i da se individualna krivica iz Haga prebaci na kolektivno srpski narod”, kazao je Dodik ponovo negirajući genocid u Srebrenici

Dodao je da će učiniti sve da se donošenje Rezolucije spriječi do petka kada je najavljen tzv. “Vaskršnji sabor”, te da je tražio od Vučića da podrži sve odluke RS-a koje bi mogle uslijediti nakon mogućeg usvajanja Rezolucije
“Ovo je rušenje BiH. Izmišljeni akt je upućen bez saglasnosti svih. Ovo je odluka onih koji predstavljaju samo muslimansku stranu i upereni su direktno protiv RS i Srba”, poručio je Dodik.

Dodao je kako se “sve ovo dešava dok traju stradanja u Gazi koja su daleko veća” i da je cilj zadržati fokus na “RS i Srbima”.

“Mi ćemo imati sjednicu Narodne skupštine 18. i 19. aprila, a organizovat ćemo miting u Banjoj Luci protiv ovoga. Narodna skupština RS-a će donijeti odluke ako dođe do usvajanja rezolucije. RS će napustiti odlučivanje u BiH, ne vidim smisao da ostanemo u BiH”, kazao je Dodik.

Dodao je da će “status RS-a sami regulisati” kako bi pokušali “samostalno nastaviti dalje”.

“Ovo ne vodi nikakvom pomirenju. U Srebrenici je poginulo, ubijeno 3.500 Srba i nešto 4.100 Bošnjaka Stradanje Srba je odbačeno a favorizuje se stradanje Bošnjaka”, rekao je Dodik.

Na kraju se ponovo zahvalio Vučiću jer ga je saslušao i obećao podržati “RS u teškim odlukama koje će donijeti nakon petog maja”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button