Vijesti

Iako su se do sada držali po strani, stigla je i njihova reakcija: Francuska “ukorila” Republiku Srpsku zbog zadnjih odluka

Francuska će, kao svjedok Dejtonsko-pariškog sporazuma, i dalje čvrsto podržavati jedinstvo i teritorijalni integritet BiH, kazali su

Ministarstvo za Evropu i vanjske poslove Francuske danas se oglasilo saopćenjem za javnost podovom sjednice NSRS-a na kojoj je usvojen Prijedlog izbornog zakona RS.

Francuzi ističu da usvajanje ovog zakona, ali i drugih usvojenih zakonskih mjera, predstavlja napad na ustavni poredak i jedinstvo BiH.

– Francuska će, kao svjedok Dejtonsko-pariškog sporazuma, i dalje čvrsto podržavati jedinstvo i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine. Ona poziva vlasti Republike Srpske da okončaju ove inicijative. Francuska poziva entitet Republiku Srpsku da također povuče svoj Nacrt zakona o stranim agentima, koji je u suprotnosti sa očuvanjem okruženja povoljnog za civilno društvo, medije i slobodu izražavanja, saopćeno je.

Domaće političare su pozvali na jedinstvo vraćanje na put reformi koje su neophodne za nastavak evropskog puta naše zemlje.

– Otvaranje pristupnih pregovora o kojima je odlučilo Vijeće EU prošlog mjeseca predstavlja jasan signal u korist evropske budućnosti zemlje, za dobrobit svih njenih građana, zaključili su.

Francuska se, inače, u proteklim mjesecima i godinama rijetko kada oglašavala po pitanju antidejtonskog djelovanja manjeg bh. entiteta.

Iako su, kada bi govorili o Bosni i Hercegovini, nedvosmisleno pružali podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu naše zemlje, mnogo manje su upozoravali na ono što rade vlasti RS u odnosu na neke druge evropske države poput Njemačke ili Velike Britanije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button