Vijesti

Edhem Bičakčić: Vučić ne dozvoljava opoziciji u RS-u da krene u obračun sa Dodikom

Dodik neće protiviti Vučiću. On neće ići u tom pravcu, to je ipak usaglašeno na nivou i Srpske Akademije Nauka i Srpske Pravoslavne Crkve i odatle dolaze instrukcije i dalje postupanje, pojašnjava Bičakčić

Gost sinoćnjeg podcasta Direktno sa Vildanom Selimbegović bio je Edhem Bičakčić, predsjednik Sabora Islamske zajednice Bosne i Hercegovine.

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković okupio je prošlog petka u Sarajevu neke od bošnjačkih lidera iz države i regiona. Iako je kolokvijalno nazvan bošnjački sabor praktično završio prije nego je počeo. Okupljanje bošnjačkih lidera koincidira s najavom Velikog vaskršnjeg sabora Srbije i RS-a o kojem sedmicama govore srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić i predsjednik bh. entiteta Milorad Dodik, uz podršku patrijarha Porfirija.

Bičakčić se osvrnuo na kompletnu političku situaciju danas u BiH i ulogu koju u njoj igra Milorad Dodik.
On je krenuo u ekstremno nacionalističku retoriku i priču i sve se svodi na promjene Dejtonskog sporazuma. A on nije svjestan šta to znači. Ako nema Dejtonskog mirovnog sporazuma, onda je to Republika BiH. To je predstavništvo sedam članova. To je građanska država. On mora biti svjestan toga. Bitno je da parlament RS-a donese odgovarajuće odluke koje će Dodika vratiti na temeljni put, a to je put Bosne i Hercegovine. Treba stvoriti takve uslove, ističe on i dodaje da Vučić ne dozvoljava opoziciji da krene u obračun sa Dodikom, jer mu njegovo ponašanje pomaže da drži tenzije sa Kosovom.

Dodaje da se Dodik neće protiviti Vučiću.

– On neće ići u tom pravcu, to je ipak usaglašeno na nivou i Srpske Akademije Nauka i Srpske Pravoslavne Crkve i odatle dolaze instrukcije i dalje postupanje, pojašnjava Bičakčić.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button