Vijesti

Ana Brnabić iznosi nebuloze i neistine i izvan granica Srbije: Sada bi da tumači i Ustav Bosne i Hercegovine

Predsjednica Skupštine Srbije Ana Brnabić u toj zemlji je poznata kao neko čije izjave vrlo često nemaju previše smisla. Svoj manir da izriče različite nebuloze zadržala je i u toku posjete BiH. U izjavi za RTRS osvrnula se na rezoluciju o genocidu u Srebrenici o kojoj bi Generalna skupština UN-a trebala raspravljati krajem aprila, a izjasniti se tokom maja.

Ovu rezoluciju Brnabić je nazvala vrhuncem pravnog nasilja, skandalom i presedanom.

– Naš prioritet je da pričamo sa što više članica Ujedinjenih nacija i da kažemo šta je istina i šta je posredi ovdje. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je i lično angažovan na ovom pitanju. Za sve one koje žele da nas optuže kao Srbiju, da je ovo miješanje u odnose neke druge zemlje, BiH, reći ću da Srbija ne da ima puno pravo, nego i obavezu da kaže istinu o ovom presedanu, kao potpisnica i garant Dejtonskog mirovnog sporazuma – rekla je Brnabić.

U nastavku izjave je u potpunosti “zablistala” ističući kako se o ovoj rezoluciji nije izjasnilo Predsjednipštvo BiH.

– A, morala je prema Ustavu BiH. Ona samim tim podriva taj Dejtonski mirovni sporazum i samim tim Republika Srbija mora da reaguje, dodala je Brnabić.

Na prvu izjava zvuči sasvim logično, osim što je potpuno netačna. Naime, Ujedinjene nacijee ne traže niti trebaju tražiti saglasnost bilo koje države da bi neki dokument bio uvršten u raspravu pred Generalnom skupštinom. Ni institucije Srbije se, recimo, nisu unaprijed izjašnjavale o rezolucijama koje su UN donosile u veuzi sa situacijom na Kosovu. A i da jesu to ne bi imalo nikakvog efekta na rad UN-a.

Zbog toga se Predsjedništvo Bosne i Hercegovine nije trebalo izjašnjavati o nacrtu rezolucije, tim prije što rad na konačnom tekstu ovog dokumenta još traje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button