Vijesti

Aleksandar Vučić govorio o Kosovu, rezoluciji o genocidu u Srebrenici… – “Naše su šanse minimalne”

Ono što nam ostaje je da se borimo. Mogu oni nas pobijediti. Inače, ovo usvajanje rezolucije je toliko nefer, zato što je donijeta Opšta rezolucija o genocidu i pojedinačno je nepotrebno da se ide dalje, kazao je predsjednik Srbije

Predsjednik Srbije Aleksanadr Vučić danas je na vanrednoj sjednici Vlade istakao da su pred tom državom teški i važni zadaci.

Naveo je kako danas imaju nastavak razgovora u Briselu.

– Pripremljeni smo na razgovore, ali ne možemo očekivati bilo šta dobro, rekao je Vučić, govoreći o dijalogu Beograd – Priština pod okriljem EU.

Dodao je da će pozicija “našeg naroda biti sve teža”, i da će vlast biti “posvećena da te probleme rješava”.

Najavio je da će uskoro održati sastanak s predsjednikom Francuske Emmanuelom Macronom u Parizu navodeći da je će to biti najvažniji, strateški sastanak, te pozvao Vladu da hitno formira tim povodom izjašnjavanja Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope o preporuci za prijem Kosova u članstvo Savjeta Evrope.

Naše su šanse minimalne, ali to ne znači da treba da dignemo ruke, da kukamo i plačemo, rekao je Vučić.

Osvrnuo se i na nacrt rezolucije o genocidu u Srebrenici koji bi, na prijedlog Njemačke i Ruande, trebalo da se nađe pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija 27. aprila.

– Možemo, da se dogodi da ukoliko budemo imali bilo kakvu šansu da promijenimo rezultat u Generalnoj skupštini UN-a vezano za rezoluciju genocida u Srebrenici, da već 21. odem tamo i budem šest-sedam dana, da razgovaram sa što više predstavnika zemalja članica UN-a, rekao je Vučić i nastavio: “Ono što nam ostaje je da se borimo. Mogu oni nas pobijediti. Inače, ovo usvajanje rezolucije je toliko nefer, zato što je donijeta Opšta rezolucija o genocidu i pojedinačno je nepotrebno da se ide dalje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button