Vijesti

Aleksandar Vučić bruka Srbiju u New Yorku – Srbijanski medij: “Nije to srpski Eldorado”

Problem sa Slovenijom nije usamljen slučaj. Problemi su u nezadovoljstvu Beograda i sa ostalim bivšim jugoslovenskim republikama, sa nekima više, sa nekima malo manje, ali oni su kao i uvek u krivu, a Srbija je kao uvek u pravu…

Boravak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u Ujedinjenim nacijama u New Yorku ostaće zapisan u diplomatskim analima po nizu skandala koje je proizveo svojim nediplomatskim riječnikom.

– Tu niko nije pošteđen, ni veliki ni mali i sve u trenutku dok se iščekuje glasanje u UN o Rezoluciji o Srebrenici, ali i glasanje u Savjetu Evrope oko prijema Kosova u tu organizaciju i gdje je svaki glas dobrodošao. Vučić misli da može se sa stranim kolegama ponaša na način kako to čini u Srbiji prema svojim podanicima, da ih naziva kako hoće, ali bez ikakvih posljedica. U uređenim društvima to nije moguće, bar ne bez posljedica, ocenjuju sagovornici Danasa.

Posljednja u nizu skandala je izjava Vučića u kojoj Slovence naziva “odvratnima” i zbog koje je reagovao MSP Slovenije, ali i slovenački premijer Robert Golob.

Zbog svega toga predsjednik Srbije morao je da se izvini slovenačkim građanima, uz jedno ‘ali‘. Odbio je da se izvini slovenačkim političarima, zbog čega je dodatno zaoštrio odnose sa Slovenijom.

Da podsjetimo, Vučić je u utorak, nakon sjednice SB UN o Kosovu, rekao da je Srbija upala u zamku koju su joj postavili SAD, Švicarska i Slovenija.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button