Vijesti

Vulić nezadovoljna imenovanjima VSTV-a: Murphy privatizirao Tužilaštvo Republike Srpske, neće biti pravde

Posebno je izrazila nezadovoljstvo imenovanjem Olivere Rauković na poziciju glavne tužiteljice Okružnog tužilaštva u Doboju

Reakcija SNSD-ove državne zastupnice Sanje Vulić na najnovija imenovanja na pravosudne funkcije od strane VSTV-a nije izostala, ocjenjujući da je američki ambasador Michael Murphy “privatizirao i Tužilaštvo Republike Srpske”.

Posebno je izrazila nezadovoljstvo imenovanjem Olivere Rauković na poziciju glavne tužiteljice Okružnog tužilaštva u Doboju.

“Već sam ranije upozoravala da imamo informacije o imenovanju Olivere Rauković kao odabrane osobe Ambasade SAD u Bosni i Hercegovini, uz podršku republičkog tužioca Željke Radović, koja joj i danas dodjeljuje službeno vozilo Okružnog javnog tužilaštva Doboj, što je jasna zloupotreba položaja”, istaknula je Vulić, dodajući da je Vitomir Soldat bio smijenjen zbog sličnih djela zloupotrebe položaja

Vulić je dalje naglasila da dok se Murphy miješa u pravosuđe BiH i tumači zakone, u zemlji neće biti pravde, prava ni demokratije.

Istakla je i da VSTV BiH ne djeluje u skladu sa zakonom, navodeći primjer Olivere Rauković koja je, prema njenim riječima, održala intervju za poziciju na koju je danas imenovana 14. marta, dok je Sud BiH 13. marta izdao nalog da izbori za imenovanje sudija i tužilaca nisu u skladu s Poslovnikom o radu.

“VSTV BiH je odlučio ne poništavati otvorene konkurse za imenovanja sudija i tužilaca u pravosudnim institucijama, uprkos odluci Suda BiH od 13. marta da ukine dvije odredbe Poslovnika o radu VSTV-a koje su propisivale određene uslove koje nosioci pravosudnih funkcija moraju ispuniti prije konkurisanja na pozicije.

VSTS je dao Sudu i Tužilaštvu BiH rok za donošenje odluka u slučaju podnošenja eventualnih tužbi nakon imenovanja od 23. marta.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button