Vijesti

Mirza Batalović: Schmidt bi napokon trebao sankcionisati Boškovića zbog opstrukcija i političkog obespravljivanja Bošnjaka!

Cijeli život sam se školovao i tako namjeravam dok mi bude nafake. Nikad neću pristati da se naš narod, tretira inferiorno, poručio je zastupnik NES-a u Parlamentu FBiH Mirza Batalović.

U podužoj objavi na društvenim mrežama, Batalović se osvrnuo na zahtjev koji je jučer potpredsjednik FBiH Refik Lendo uputio Zastupničkom domu FBiH – da se hitno pokrene procedura usvajanja amandmana na Ustav FBiH, kojim bi se na sistemski način bez diskriminacije političkih predstavnika bilo kojeg naroda, u budućnosti mogla imenovati Vlada Federacije BiH.

Batalović je u obraćanju građanima poručio kako ima dužnost i obavezu da ih informiše o događanjima i aktivnostima u Parlamentu FBiH po pitanju izmjena Ustava Federacije BiH.

Naglasivši da ističe rok koji je dao visoki predstavnik, Batalović je podsjetio da su od 98 zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, njih 63 glasala za Zaključak koji ih obavezuje da sami riješe ovo pitanje.

“Dakle, glasali su zastupnici iz opozicije i dio zastupnika iz vlasti. Nismo neobrazovani, niti potkapacitirani, imamo pametne ljude, međutim, nije se htjelo samostalno…

U nastavku je slijed događaja koji su se poduzimali u proteklom periodu u Parlamentu FBiH s ciljem da sami (čitajte: bez nametanja) donesemo izmjene Ustava. Unaprijed se izvinjavam na dužem postu, ali tema je izuzetno važna i osjetljiva”, naglašava Batalović.

Ističe da je kao zastupnik u Parlamentu FBiH od predsjednika Ustavne komisije i osobe koja istovremeno vrši funkciju predsjedavajućeg Zastupničkog doma Federacije BiH Mladena Boškovića više puta, u formi zastupničkog pitanja, zahtijevao pokretanje aktivnosti na realizaciji odluke visokog predstavnika u vezi s izmjenama Ustava FBiH, a vezano za buduće imenovanje Vlade FBiH, kao i u vezi s realizacijom zaključka koji je usvojio Zastupnički dom na 5. vanrednoj sjednici 6. aprila 2023.

“Podsjećam da je Zastupnički dom svojim zaključkom zadužio Ustavnu komisiju da u skladu s propisanom nadležnošću u roku od 15 dana razmotri postojeći ustavni sistem i inicira usklađivanje i/ili izmjenu i dopunu ustavnih odredbi koje se odnose na izbor Vlade Federacije BiH.

Međutim, realizaciju tog zaključka je blokirao upravo gospodin Bošković koji ga je, iz neobjašnjivih razloga, proglasio suprotnim Ustavu FBiH i Poslovniku Zastupničkog doma FBiH.

Takvim stavom gospodin Bošković je blokirao proces izrade i dostavljanja u parlamentarnu proceduru inicijative za usklađivanje Ustava FBiH s promjenom u društvenim odnosima.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button