Vijesti

ALEKSANDRA PANDUREVIĆ RASKRINKALA DODIKA: “Znate li šta je on potpisao 2009. godine sa Tihićem i Čovićem?

Sjećate se vremena kada smo bili u Savjetu ministara i suđenja koja su nam se pravila u NSRS, a apsolutno nismo ništa uradili. Da smo mi uradili ovo što je Dodik, on bi nam organizovao javno vješanje.

Milorad Dodik je zajedno sa Sulejmanom Tihićem i Draganom Čovićem potpisao Prudski sporazum 26.1.2009. godina u Banjaluci u kojem je rekao da “imovina koja je predmet zakona o državnoj imovini BiH jeste imovina BiH koja će se shodno sporazumu koji je sastavni dio zakona, podijeliti između institucija BiH, entiteta i Brčko distrikta, gradova i opština”. Sada govori drugačije, rekla je Aleksandra Pandurević, članica Predsjedništva SDS-a.

Zaboravljeni Prudski sporazum

Je li SNSD podrškom ovom Zakonu o sprečavanju sukoba interesa otvorio vrata ukidanju entitetskog glasanja, ili su to neosnovane optužbe kako kaže Trojka?

Meni je vrlo zanimljivo kako su ovi iz Trojke postali portparoli Milorada Dodika i kako ga brane. Ne mora se vjerovati opoziciji iz RS, ali može Nebojši Radmanoviću koji je rekao da tu jeste napravljen presedan u načinu odlučivanja jedne komisije. U staroj komisiji su trebala biti po dva glasa iz reda svakog od naroda. Bez obzira koliko je to benigno i kada uradite u nekoj komisiji koja možda i nije toliko bitna, ne donosi neke značajne odluke, pravite presedan da se to uradi u nekim drugim ozbiljnim relevantnim tijelima. To je rekao Radmanović. Što se tiče Dodika, to je odraz njegove kulture primitivizma. Sjećate se vremena kada smo bili u Savjetu ministara i suđenja koja su nam se pravila u NSRS, a apsolutno nismo ništa uradili. Da smo mi uradili ovo što je Dodik, on bi nam organizovao javno vješanje. Ovakva politika koju vodi Dodik je štetočinska politika za Republiku Srpsku.
Jedno priča u Banjaluci, drugo uradi u Sarajevu.

Neki dan sam listala dokumenta i naletih na Prudski sporazum koji smo svi mi manje više zaboravili. 26.1.2009. Dodik je u Banjaluci potpisao sporazum sa pokojnim Sulejmanom Tihićem i Draganom Čovićem i u tom sporazumu, da mu niko nije tražio, je rekao imovina koja je predmet zakona o državnoj imovini BiH jeste imovina BiH koja će se shodno sporazumu koji je sastavni dio zakona, podijeliti između institucija BiH, entiteta i Brčko distrikta, gradova i opština’. To je bio njihov poliitčki dogovor. A onda poslije dođete i povlačite se i onda stranci kažu ‘čekaj, to si tada mislio tako’. To najviše šteti RS, politika danas ću ovaku sutra ću tako. Zato imamo ovakvu situaciju – silne sankcije, Šume RS najavljuju štrajk, radnici TE Ugljevik su u štrajku, radnici u pravosuđu Republike Srpske štrajkuju – i niko ne reaguje. Bojim se ako se ovako nastavi, oni se ne daj Bože ne povuku sami i ostanu, da će uskoro cijela RS biti pred bankrotom i kolektivnom štrajku.

Zakon koji ne propisuje razrješavanje
Da li je dobar Zakon o sprečavanju sukoba interesa?

Bio je najbolji onaj koji je važio mislim do 2010. koji, kada uđete u sukob intersa i kada je npr. vaša supruga akcionar u nekom privatnom preduzeću i to preduzeće sklopi ugovor s opštinom od 5.000 KM, vi ostanete bez mandata. U ovom zakonu kada je neko u sukobu inetresa ne kaže se da će ministar ili neki direktor na nivou BiH biti razriješen dužnosti u roku od 30 dana, već se kaže pokrenut će se inicijativa. Je l’ mislite da će Čović smijeniti svog zeta ili Dodik svoje ili da će ovi iz SDP-a koji su gladni, žedni, bosi došli s ulice, poklopili sve funkcije – u institucijama imate čitave familije da su savjetnici, direktori itd. – da će ih otpustiti?! Ma nemojte.

Zar zakon nije u skladu s evropskim standardima?

EU je odlučila da napravi paket proširenja pa i kada ovako bijedno ili nikako uradimo posao.

Nije negodovala samo opozicija. Negodovao je i SNSD-ov delegat Nebojša Radmanović. Hoće li se naći na stranačkom stubu srama, na kome su završili svi oni koji su se usprotivili mišljenju većine u toj stranci?

Radmanović je podržao zakon, glasao je za. On je penzioner na kraju političke karijere. Nije ušao ni u organe SNSD-a. On može reći ono što mu je na srcu. Zamjeram mu što nije glasao u skladu s onim što mu je na srcu.

Povratak Radojičića i “odlazak SNSD-ovaca”
Kako komentirate povratak Igora Radojičića?

Mislim da je kvalitetan političar za kojeg se nisu nešto vezale afere i može dati svoj doprinos, drago mi je da se vraća. Biće zanimljivija politička scena. Šteta je što to nije ranije uradio. I taj odnos prema Radojičiću, sjetit ćete se da je iz medija saznao da je smijenjen i da je izbačen iz partije, niko ne zna zašto. Čujem da je mnogo ljudi iz SNSD-a spremno da mu priđe i pređe s njim. Biće to zanimljivo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button